Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine pentru Intervenţie la Avalanşă va avea loc în perioada 5-14 martie în masivul Făgăraş. Din partea Salvamont Borșa, la acest stagiu vor participa Nicoară Andreica și Athos.

Unitatea Canină de Intervenție în Avalanșă este formată – conform recomandărilor forului mondial de salvare montană CISA IKAR și conform Legii 253/2019 – dintr-un salvator montan și un câine. Acesta din urmă, pe lângă capacitățile de căutare în zăpadă, trebuie să știe să se deplaseze în tandem cu salvatorul, atunci când acesta este pe schiuri, să coboare cu el în rapel sau pe tiroliană, să stea pe mijloacele de deplasare motorizate ATV sau snowmobil, să nu fie agresiv și multe altele.

Pentru obținerea brevetului de Unitate Canină de Intervenție în Avalanșă sunt înscrise la acest stagiu cinci echipaje (inclusiv unul din partea Salvamont Borșa, format din Nicoară Andreica și Athos) pentru pregătire, patru echipaje pentru antrenament unități brevetate și alte patru pentru reconfirmarea brevetului.

În România există 14 Unități Canine de Intervenție în Avalanșă atestate oficial şi operaţionale pentru salvarea din avalanşe.

În conformitate cu Legea nr. Legii 253/2019 Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romania este unic formator profesional în ţara noastră pentru specializarea ”conductor câine Salvamont”. Salvamont România este membru în Comitetul Internaţional de salvare Alpina (CISA-IKAR) şi în Federaţia Internaţională a patrulelor de Schi, cele două mari foruri internaţionale ce reglementează activitatea de salvare montană, respectiv, cea de pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă.

Stagiul este organizat de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, Consiliul Naţional al Serviciilor Salvamont şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş.

Sursă informații: Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont și Salvamont Borșa
Sursă foto de la antrenamentul echipei formate din Nicoară Andreica și Athos: Salvamont Borșa (Facebook/Theodor Koman)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.