Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Ministerul Sănătății (MS) au aprobat o serie de măsuri pentru desfășurarea activităților de către persoanele care au acces în unitățile de învățământ, în condiții de siguranță, în contextul prevenirii și combaterii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

”Astfel, cele două ministere și instituțiile din subordinea acestora (inspectoratele școlare județene, direcțiile județene de sănătate publică ș.a.) au responsabilități specifice, în raport cu profilul propriu, în vederea desfășurării în condiții de siguranță a sesiunilor de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a (2 – 12 iunie 2020)”, se arată în comunicatul MEC.

Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar vor elabora și vor aproba, în termen de 5 zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial (nr. 381/12.05.2020), o procedură proprie, în cadrul căreia vor fi stabilite modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare și de ieșire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și modul în care se va realiza igienizarea/dezinfecția unității de învățământ.

Participarea elevilor la aceste activități de pregătire este decisă de părinți, după evaluarea încadrării în grupele de risv a elevilor sau a membrilor familiilor acestora, se menționează în document. Pentru elevii care nu vor participa la activitățile de pregătire din școli și licee, va exista o formă de pregătire alternativă, online sau prin asigurarea de resurse educaționale.

Potrivit ordinului comun al celor două ministere – MEC și MS -, inspectoratele școlare transmit direcțiilor de sănătate cu cel puțin o săptămână înainte perioada de desfășurare a activităților la care participă elevii în școli și licee, precum și intervalul orar. Tot inspectoratele sunt cele care verifică respectarea de către unitățile de învățământ a normelor instituite de autoritățile de resort privind asigurarea materialelor de igienă și de protecție sanitară necesare atât pentru elevi cât și pentru personal, precum și respectarea măsurilor igienico-sanitare.

De asemenea, inspectoratele școlare vor monitoriza activitățile din cadrul unităților de învățământ și vor colabora cu direcțiile de sănătate publică în vederea instituirii măsurilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ prin triaj epidemiologic zilnic realizat de către un medic sau asistent medical în fiecare unitate de învățământ.

La intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu trebuie să depășească 37 de grade) de către cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată a desfășurării activităților. ”În situația în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară, nu i se va permite accesul în unitatea de învățământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și conduitei de tratament”, se precizează în Ordin.

Ordinul prevede să se realizeze pe un traseu bine delimitat și semnalizat, cu respectarea normei de distanțare fizică, elevii fiind însoțiți de un cadru didactic de la accesul în unitate până la sala de clasă. După finalizarea activităților, elevii vor fi conduși până la ieșire.

La intrarea în unitatea de învățământ vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini) și în toate spațiile unde se vor organiza activități vor fi afișate mesaje de informare cu privire la nnormele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2.

Elevii, personalul didactic și didactic auxiliar, precum și cel nedidactic vor purta masca de protecție pe toată durata activităților și își vor igieniza regulat mâinile. Coridoarele, cancelaria, grupurile sanitare și sălile de clasă vor fi dezinfectate regulat, obligatoriu între schimburi și la finalul programului.

În sălile de clasă activitățile se vor desfășura cu maximum 10 elevi, cu distanță de circa 2 m între ei.

”În perioada 2-12 iunie, durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de 3 ore pentru elevii de liceu și de 2 ore pentru elevii de gimnaziu”, indică Ordinul, cu precizarea că în unitățile în care se va lucra în schimburi între acestea trebuie lăsat un interval de 2 ore pentru igienizare și aerisire. În perioada activităților de pregătire, pauzele intermediare trebuie astfel programate încât elevii din grupe diferite să nu interacționeze.

”Cadrele didactice vor supraveghea respectarea cu strictețe a măsurilor de distanțare fizică dintre elevi și măsurile igienico-sanitare de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2”, se arată în document.

La plecare, măștile urmează a fi colectate în locuri speciale, elevii primind măști noi pentru deplasarea către domiciliu.

🔎 Ordinul integral poate fi studiat aici.

Sursă informații: Ministerul Educației și Cercetării. Sursă foto: pixabay.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.