Fluxul în termeni economici face referire la intrări sau ieșiri, realizate în mod continuu. Intrări sau ieșiri de numerar, materie primă, informații, personal, stocuri și altele. Prin flux putem evidenția intensitatea unui proces într-o anumită perioadă de timp.
Termenul de flux se folosește de obicei cu referire la un sistem. În plus față de elementele componente ale unui sistem, trebuie să privim și relațiile dintre acestea. Sistemul economiei de piață utilizează un flux circular de transfer al bogăției între agenții economici. Persoanele fizice oferă factori de producţie companiilor. Companiile, prin transformarea acestora, produc bunuri şi servicii. Ulterior ele sunt vândute şi consumate de populaţie. Aceste fluxuri de factori, produse şi servicii sunt numite fluxuri reale.
Transferul de bani care are loc odată cu schimburile realizate în cadrul sistemului economic poartă denumirea de fluxuri financiare. Unui flux real îi va corespunde un flux monetar egal ca mărime, şi invers. Pentru a înţelege modalitatea de funcţionare a economiei trebuie studiată fiecare componentă a fluxului. La baza fluxurilor economice stau schimburile informaţionale.
Fluxul tehnologic face referire la intrarea de materie primă, a semifabricatelor şi materialelor în succesiunea operaţiilor de transformare ce au loc într-un proces tehnologic. Dacă produsele sunt obţinute printr-o divizare puternică a procesului tehnologic, atunci vom vorbi de producţie în flux.
Transferul internaţional al fondurilor monetare ce rezultă în urma unor operaţiuni de decontare, împrumuturi sau depozite bancare reprezintă fluxul de capital.
drd. Raul Florentin DRENŢA
Imagine de Megan Rexazin de la Pixabay
CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Evaziune fiscală
Mic dicționar economic | Faliment
Mic dicționar economic | Firmă