Dividendul este profitul net al proprietarului de acțiuni (părți sociale). Mărimea acestuia, modul de repartizare și plată sunt atributul adunărilor generale ale întreprinderilor (societăți comerciale, potrivit Legii 31/1990), decizii ce trebuie să fie concordante cu legislația fiscală a statului respectiv.

Mărimea dividendului depinde de masa profitului net rămasă de repartizat, profitul din care s-au făcut toate scăzămintele cerute de lege sau în urma deciziilor conducerii întreprinderii. Modalitatea de repartizare cel mai des întâlnită este cea în numerar. Cash. Odată cu plata, statul își cere și el o parte din acel venit, sub forma impozitului pe dividende. Plățile directe către beneficiari afectează în mod proporțional fluxurile financiare curente, uneori provocând dezechilibre importante în asigurarea finanțării activității viitoare. O altă formă de plată o reprezintă acordarea de acțiuni sau diviziuni de acțiuni la aceeași întreprindere. De mărimea dividendelor se leagă și fluctuația cursurilor la acțiunile cotate pe bursă.

În cadrul politicii generale de dividend, adesea se iscă dispute între managerii executivi și proprietarii de acțiuni. Primii își doresc menținerea fluxurilor financiare la un nivel cât mai ridicat pentru a-și asigura pârghiile de finanțare a acțiunilor viitoare (în mod deosebit a investițiilor). Managerii își doresc reducerea dependenței față de finanțarea externă, iar dividendele sunt o cale și un mijloc potrivite în acest scop. Mai vor și îndeplinirea indicatorilor de performanță pentru perioadele viitoare și menținerea contractului de management. Toate acestea îi determină pe managerii executivi să fie tot mai reticenți în procesul acordării dividendelor. În această direcție, unii dintre ei ”ascund” o parte din baza de repartizare, din profitul de repartizate. Pe de altă parte, proprietarii de acțiuni se așteaptă la o rată de repartizare a profitului cât mai ridicată, astfel încât remunerarea capitalului investit să le aducă profitul scontat.

Dividendele sunt părți ale capitalului financiar care pot contribui într-o bună măsură la asigurarea echilibrului financiar, cu deosebire în unitățile mici și mijlocii. În cazul marilor unități economice, ale căror acțiuni sunt cotate la bursă, mărimea dividendelor le face mai atractive, reușind astfel să atragă o masă mai mare de capital.

Dividendele, ca formă a venitului, sunt importante pentru stimularea acțiunilor de investiții financiare.

dr. Vasile BÎRLE

Imagine de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Acumulare
Mic dicționar economic | Decizia
Mic dicționar economic | Deficit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.