Contabilitatea este un domeniu și un instrument de cunoaștere a realității economice. Este o știință care se ocupă cu reprezentarea realității economice, a resurselor și destinațiilor acestora, precum și a efectelor generate de consumul de resurse.

Ținerea socotelilor legate de comerț a fost cunoscută cu multă vreme înainte ca matematicianul Luca Pacioli di Borgo să-și fi publicat la Veneția lucrarea ”Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita” (1494). În capitolul al IX-lea, intitulat ”Tractatus particularis de computis et scripturis” (Tratat particular despre conturi şi înregistrări), face o descriere a practicilor negustorului veneţian al epocii şi a contabilităţii în partidă dublă pe care acesta trebuia să o conducă spre binele său. Pentru acel scop, negustorul trebuia să conducă trei registre contabile: memorialul în care se înregistreze toate operaţiile în moneda în care s-au efectuat tranzacţiile; jurnalul cuprinzând articolele contabile pe debit şi credit, având un dublu rol, de reclasificare cronologică a operaţiilor şi de exprimare într-o singură unitate de cont (moneda); cartea mare în care debitele şi creditele se diferenţiază cu claritate, pe conturi.

Întreprinderile din întreaga lume, indiferent de domeniul în care activează sau de mărimea lor, întocmesc ”conturi” și registre în partidă dublă, după principiul dublei înregistrări instituit de părintele Luca (resursele pe partea dreaptă, iar destinațiile pe stânga).

Informațiile furnizate de contabilitate au o largă utilitate pentru conducătorii întreprinderilor, angajații acestora, furnizorii, clienții, instituțiile de credit, instituțiile statului etc. Planificarea financiară, prognozele economice, dar și fiscul, atunci când urmărește gradul de conformare la plată a impozitelor și taxelor, folosesc datele furnizate de contabilitate.

Contabilitatea națională este o metodă de analiză macroeconomică utilizată de statistica țărilor cu o economie de piață pentru reprezentarea cantitativă, agregată, coerentă și completă a realității economice. Rezultatul sintezei fluxurilor economice, prezentate în formă tabelară, sunt cunoscute sub sintagma de sistemul conturilor naționale.

Contabilitatea are un limbaj economic specific ce presupune sintaxă, semiotică, semantică și o practică a utilizării sistemului de semne. Pe aceste coordonate contabilitatea este și un model de joc, un model matematic și statistic cu valențe economico-sociale.

Pornind de la dictonul ”hârtiile vorbesc”, contabilitatea este privită ca o artă în stăpânirea afacerilor, atunci când este condusă de profesioniști, respectiv ca o cheie care deschide drumul spre ruinare și faliment, atunci când mânuită de diletanți. În cadrul oricărei afaceri, contabilitatea ocupă un loc central și trebuie tratată cum maximă seriozitate.

dr. Vasile BÎRLE

Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Cererea
Mic dicționar economic | Ciclicitate economică
Mic dicționar economic | Concurență

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.