Mic dicționar economic | Cererea

Cantitatea dorită dintr-un anumit bun sau serviciu, care poate fi cumpărată într-o perioadă determinată la un anumit nivel al prețurilor sau tarifelor, se numește cerere.

Cererea își are obârșia în nevoile, dorințele și aspirațiile oamenilor, ale întreprinderilor și ale statului. Nivelul cererii poate fi un semnal dat producătorilor de bunuri sau prestatorilor de servicii, numai dacă este real, dacă există și capacitatea de plată aferentă. Cantitatea cerută este doar un act de intenție a cumpărătorilor și devine realitate atunci când prețul este acceptat.

Însumarea cantităților individuale cerute de toate categoriile de cumpărători dă nivelul cererii agregate. Mărimea ei se determină într-un sistem de planificare a consumului aferent: populație – bunurile de consum, sectorul privat – investițiile, economia publică – cheltuielile programate la care se adaugă exportul net, respectiv diferența dintre valoarea planificată a exporturilor și cea a importurilor.

Cererea agregată se traduce prin venitul național real, care exprimă valoarea totală a bunurilor economice cerute de cele trei sectoare: privat, public și internațional. Ponderea în cererea agregată o deține consumul populației, mărime ce rămâne relativ stabilă și este dependentă de evoluția ratei medii a venitului individual. Celelalte două componente, mai ales investițiile publice, înregistrează abateri semnificative de la o perioadă la alta, fiind dependente de măsurile de reglare macroeconomică.

Cererea atipică exprimă excepțiile de la legea cererii. Există situații în care o creștere a prețului bunurilor și serviciilor este urmată de creșterea cererii și invers. Potrivit efectului Giffen, scăderea prețului bunurilor inferioare și creșterea venitului real duc la diminuarea cererii pentru acele bunuri și deplasarea ei pentru bunuri și servicii mai scumpe, mai elevate. O altă situație este legată de anticiparea evoluției prețurilor. Când se întrevede o scumpire a bunurilor, consumatorii vor face presiuni de cumpărare, imprimând o creștere a cererii și, invers, la scăderea prețului vor prefera achizițiile după ce prețul va ajunge la un nivel redus.

Cererea de muncă exprimă necesarul de muncă salariată pentru o anumită perioadă. În această categorie, ca bază de calcul, se are în vedere populația activă și se exclud aceia care practică activități liberale. Deci o condiție pentru dimensiunea acestui tip de cerere este dată de munca remunerată.

Legea cererii este fundamentală pentru economie. Pornind de la mărimea cererii reale, cei avizați pot imprima o anumită direcție cursului economiei pentru perioade de timp medii și lungi.

Dr. Vasile BÎRLE

Imagine de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Capital
Mic dicționar economic | Capitalism
Mic dicționar economic | Cash-flow

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.