Banii se află într-o continuă mișcare, o acțiune coordonată și controlată atât pe partea intrărilor, cât și a ieșirilor din gestiune. Fluxul de încasări și plăți ale numerarului se numește cash-flow sau balanța mișcării numerarului.
Ca formă de prezentare, cash-flow-ul apare ca o situație tabelară și arată toate intrările de numerar pe fiecare sursă de proveniență și toate ieșirile pe destinații. Spre exemplu, o întreprindere poate avea intrări din vânzarea produselor fabricate, prestarea de servicii sau închirierea unor spații sau capacități de producție. La categoria plăți, destinațiile pot fi pentru bunuri aprovizionate, servicii, salarii, utilități, obligații fiscale etc. Diferența dintre încasările preconizate pentru o perioadă (de obicei o lună) și plățile de efectuat, dă soldul de casă. Soldul pozitiv este numit excedent, dacă încasările sunt mai mari decât plățile și deficit, în situația inversă.
Controlul total al gestiunii financiare urmărește și determinarea nivelului de autofinanțare. În astfel de situații avem de-a face cu cash-flow-ul brut. În categoria resurselor (intrărilor) mai intră și profitul net, amortizarea și provizioanele neexigibile. Destinațiile fiind aceleași, diferența dintre intrări și ieșiri arată capacitatea de autofinanțare sau gradul de independență al întreprinderii față de finanțarea exogenă.
Marile companii, cu filiale și sucursale răspândite pe întregul mapamond, practică sistemul de cash-pooling. Este o combinație între cash flow-ul net și cel brut. Fiecare filială sau sucursală raportează zilnic la societatea mamă fluxurile financiare efectiv realizate și cele planificate pentru următoarele 3-5 zile și virează soldului excedentar, păstrând doar lichiditățile necesare pentru a doua zi. Acest mecanism îi permite societății mamă să coordonează fluxurile astfel încât să reducă la minim împrumuturile bancare. Companiile care înregistrează un excedent de cash-flow asigură finanțarea ”fiicelor” și în situațiile de fluctuații ale afacerilor, pe arealul în care își desfășoară activitatea. Mai mult, excedentele importante devin surse de finanțare și pentru alte companii. Așa se face că marile companii nu resimt atât de pregnant dezechilibrele de pe anumite piețe în cazul unor recesiuni sau crize.
Un flux coerent al numerarului asigură condițiile prielnice derulării cu succes și profitabilitate a afacerilor în cadrul întreprinderilor, indiferent de mărimea și natura lor.
dr. Vasile BÎRLE
Imagine de Peggy und Marco Lachmann-Anke de la Pixabay
CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Bursa
Mic dicționar economic | Capital
Mic dicționar economic | Capitalism