Mic dicționar economic | Capitalism

Capitalismul este o formă de organizare și funcționare a societății apărută în anumite condiții istorice, în care spiritul de inițiativă individuală se întrepătrunde cu liberalismul acțiunilor și cu recunoașterea drepturilor fundamentale ale indivizilor.

În multe abordări din economie și sociologie, capitalismul apare ca o suprapunere peste conceptul de democrație, cu toate diferendele care le particularizează.

Termenul de capitalism a fost utilizat încă din secolul XII, cu sensul de avere, active, proprietăți, stoc de bani. Adecvarea noțiunii de capitalism la principiile economiei o regăsim la D. Ricardo (1817), iar ca o explicitare a unui sistem organizatoric, la K. Marx (1867). În abordarea conceptului de capitalism se desprind două doctrine: marxistă – un sistem economic, social și politic dominat de scopul obținerii de plusvaloare, prin exploatarea muncitorilor salariați de către proprietarii de capitaluri, respectiv liberală – care așează piața în centrul acțiunilor economice și sociale și care permite alocarea optimă a resurselor pentru obținerea unei maxime satisfacții pentru toți.

Binele comun derivă din teoria ”mânii invizibile” a lui A. Smith. El se obține prin urmărirea binelui propriu și, odată atins, va genera și binele general. Teoria lui Smith a stat la baza altor teorii menite să contureze și să dezvolte ideologia capitalistă.

Capitalismul sălbatic, concept acceptat de neoliberalism, este o sintagmă care sugerează căile și metodele practicate de corporații pentru obținerea monopolului. Astfel libertățile fundamentale ale oamenilor și folosirea resurselor (în mod deosebit din țările sărace) sunt subordonate forțelor economiei concurențiale. Practic capitalismul sălbatic arată dimensiunea dezechilibrelor, îmbogățirea exagerată a unor persoane, sărăcirea generalizată a populației, polarizarea accentuată în plan social, condamnarea la involuție a proprietarilor de resurse naturale, mai ales cele rare.

Capitalismul corporatist este un mod de abordare a economiei care propovăduiește separarea puterii economice de cea deținută de proprietarii capitalurilor,separare care se realizează prin transferul deciziei economice în sarcina managerilor.

Economia capitalistă se caracterizează prin dreptul de proprietate privată asupra factorilor de producție și folosirea lor în scopul obținerii de profit, liberul schimb pe o piață competitivă și un mecanism de stabilirea a prețurilor prin jocul cererii și ofertei. Goana după profituri a făcut ca resursele să fie tot mai rare și tot mai scumpe. Pentru obținerea lor se duc adevărate războaie, implicit economice.

Se spune că modul de organizare economică și socială numit capitalism a dat cea mai scumpă și ineficientă orânduire, doar că încă nu s-a descoperit o alta care să-i ia locul.

dr. Vasile BÎRLE

Imagine de annca de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Buget
Mic dicționar economic | Bursa
Mic dicționar economic | Capital

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.