Mic dicționar economic | Bani

Banii sunt un activ special care, în baza unei convenții generale acceptate, este utilizat ca mijloc de măsurare a valorii bunurilor și serviciilor, de intermediere a schimburilor cvasigenerale și de tezaurizare. În limbajul comun definesc toate felurile de monede și semne ale valorii.

Banii sunt o creație, o plăsmuire, pe când monedele sunt o invenție, o descoperire. Au apărut ca o necesitate în procesul derulării schimburilor atunci când trocul și-a atins limitele și au înregistrat multiple modificări și forme de-a lungul istoriei. Sunt activul cu cel mai ridicat grad de lichiditate și cu o acceptare generală, în orice tranzacție dintr-un anumit spațiu.

Evoluția banilor a fost și este spectaculoasă, fapt care confirmă interesul manifestat pentru ei. De la scoici, vite și alte bunuri până la bitcoint, banii au trecut prin mai multe etape. De la monedele bătute din metale prețioase sau comune garantate de emitent, fixate asupra unui bun, cu utilitate prin sine însăși s-a ajuns la banii convenționali, ca simbol de valoare.

Precursoarele bancnotelor, ale banilor de hârtie, au fost chitanțele emise de proprietarii depozitelor care s-au transformat în bănci și atestau sumele depuse spre păstrare. Cu ajutorul lor s-au făcut plăți și, în scurtă vreme, s-au transformat în biletele bancă, garantate de unitatea emitentă. Aidoma perioadei în care au apărut monedele, trecerea la banii de hârtie s-a înfăptuit atunci când cantitatea de bani-monedă a fost insuficientă pentru a face față volumului schimburilor.

Banii au fost personificați încă din vremurile în care monedele erau bătute din aur și argint. Astăzi, când banii îmbracă forma hârtiei, a unității de cont sau a impulsului magnetic, au rămas la fel de atractivi și sunt doriți până la adulație ca pe vremurile în care circulau monedele de aur. Așadar nu contează nici forma și nici valoarea lor intrinsecă, doar funcțiile pe care le îndeplinesc, definite de Aristotel și rămase nemodificate până în zilele noastre.

Funcțiile și lichiditatea le conferă statutul de zeitate modernă la care mulți se închină, iar pentru a lor dobândire emit rugi fierbinți către ceruri. Pentru bani (aur) s-au purtat războaie, cu ei s-au clădit imperii. Din cauza lor au pierit oameni, au căzut regate și s-au dezmembrat imperii. Ridicarea și căderea omenirii sunt, într-o mare măsură, în legătură directă cu banii.

Progresul omenirii este indisolubil legat de bani, progres care a făcut ca formele banilor să se adapteze la nevoile momentului.

dr. Vasile BÎRLE

Imagine de Víctor González de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Acumulare
Mic dicționar economic | Avere
Mic dicționar economic | Balanță
Mic dicționar economic | Bancă comercială
Mic dicționar economic | Bancrută

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.