Noțiunea de bancrută face trimitere la infracțiunea economică de gestionare incorectă a patrimoniului întreprinderii, cauză din care se ajunge la incapacitatea de plată. Imposibilitatea de onorare a obligațiilor asumate față de parteneri sau creditori deschide calea falimentului pentru respectiva afacere.

În practica economică avem de-a face cu bancruta simplă, atunci când gestiunea incorectă are la bază erori, imprudențe sau decizii greșite sub aspect profesional, respectiv bancruta frauduloasă, în situația în care infracțiunile economice sunt vădite, voite și sunt săvârșite cu rea-credință. Să demonstrezi că există rea-credință este un proces sortit, adesea, eșecului.

Acolo unde legile economiei de piață acționează normal iar normele de drept sunt conforme acestor legități, bancruta frauduloasă este înfierată și sancționată ca atare. Faptele pentru care se aplică sancțiuni, pe diferite grade, sunt: falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidențelor contabile și financiare; ascunderea unor părți din active; creșterea artificială a nivelului îndatorării; înstrăinarea nejustificată a activelor etc. Aceste fapte se săvârșesc în scopul diminuării activelor de la masa credală sau creșterea artificială a îndatorării, în situația de faliment.

Înșelarea creditorilor aduce atingeri semnificative climatului în care se derulează afacerile. Pe acest considerent, faptele care intră în sfera bancrutei frauduloase sunt considerate infracțiuni și sunt pedepsite cu privare de libertate. Bancruta frauduloasă este una dintre cenușăresele dreptului penal românesc. Legiuitorul a fost cât se poate de oscilant cu privire la regimul sancțiunilor și al normei de drept care le incriminează. De-a lungul anilor, reglementarea pentru bancruta frauduloasă a suferit dese modificări de conținut, mai ales în ce privește latura materială.

O parte însemnată a pierderilor înregistrate în economie sau de către deținătorii de capitaluri are drept cauze inconsecvența și lipsa de fermitate în sancționarea bancrutei frauduloase.

dr. Vasile BÎRLE

Imagine de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Acumulare
Mic dicționar economic | Avere
Mic dicționar economic | Balanță

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.