Banca este acea instituție care are rolul de a colecta, transfera și repartiza disponibilitățile financiare în economie și societate. Este un intermediar între aceia care se află în căutarea de fonduri bănești și aceia care fac plasamente.
Băncile sunt urmașele cămătarilor de altădată, aflate într-o formă legalizată. Sunt supuse unui control extern, menit să stopeze sau să atenueze eventualele derapaje.
Funcția activă a băncilor este de a acorda împrumuturi solicitanților care întrunesc condițiile de bonitate financiară. Împrumuturile se acordă din: capitalurile proprii, din soldul activ (diferența dintre depunerile clienților și solicitările de restituire) și împrumuturile făcute la alte bănci sau instituții financiare. Funcția pasivă privește primirea spre păstrare a economiilor populației sau unităților economice, executarea de plăți și operațiuni de casă pe baza ordinelor primite de la clienți.
Băncile sunt instituții dinamice, cu o implicare activă în viața economică, asigurând finanțarea întreprinderilor, statului și a populației. Pomparea de capital în economie nu se face cu titlu gratuit. Prețul serviciilor prestate este dat de dobândă, acea cotă de remunerare a capitalului aflat în mișcare pe canalele bancare. Justificarea dobânzii este legată de efectul produs de capitalul împrumutat, în condiții de risc, asupra activității beneficiarului.
Dobânda poate fi: simplă – prima plătită pentru împrumutul necapitalizat; nominală – remunerarea unui capital la prețul pieței, caracterizată prin instabilitate, fluctuație, oscilație, volatilitate și dinamism; compusă – venitul aferent unui împrumut supus capitalizării, situație în care se calculează și dobânda la dobândă; reală – venitul aferent capitalului împrumutat calculat prin deducerea inflației din dobânda nominală.
Accesul la împrumuturi este condiționat în cea mai mare măsură de rata dobânzii și de ”calitatea” garanțiilor solicitate de creditor. O dobândă redusă facilitează accesul mai larg la împrumuturi pentru întreprinderi, stat și populație. Împrumuturi ieftine înseamnă dinamizarea procesului investițional, modernizarea activităților economice, fluidizarea schimburilor și sporirea nivelului de trai al populației.
Băncile comerciale sunt cele care pompează ”seva” în economie și societate, din care se hrănesc întreprinderile, statul și populația.
dr. Vasile BÎRLE
Imagine de la Pixabay.
CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Acumulare
Mic dicționar economic | Avere
Mic dicționar economic | Balanță