Analiza prin comparație a indicatorilor economici se realizează cu ajutorul balanțelor – acele tablouri statistico-economice pe diverse domenii, cum ar fi cele comerciale (importurile și exporturile făcute de o țară vreme de un an), contabile (mișcarea economică și juridică a patrimoniului), financiare (resursele financiare și destinația lor), de plăți (încasările și plățile făcute într-o perioadă de timp) etc.

Într-o balanța comercială sunt înscrise informațiile care arată starea relațiilor comerciale ale unei țări într-un an, respectiv, importurile și exporturile efectuate. Rezultatul comparației poate fi: starea de echilibru (soldată), în care se înregistrează o egalitate a termenilor; activă (excedentară) atunci când exporturile depășesc importurile și pasivă (deficitară) în situația în care importurile sunt mai mari decât exporturile.

O balanță comercială cronic deficitară arată existența unor dezechilibre sistemice ale respectivei economii, o evoluție economică defavorabilă, cu efecte în creșterea dependenței de importuri, sufocarea capitalului autohton, slăbirea independenței economice și scăderea nivelului de trai al populației.

Pentru echilibrarea balanței comerciale pasive, guvernele apelează la împrumuturi externe sau la rezervele valutare. Astfel de soluții ”cârpesc” pe termen scurt starea pasivă, accentuând și adâncind dezechilibrele sistemice pe termene medii și lungi.

Ieșirea dintr-un astfel de cerc este legată indisolubil de performanța economică. Aceasta se măsoară pe seama indicatorilor valoare adăugată și productivitate generală. Îmbunătățirea indicatorilor de performanță se poate înfăptui printr-o intervenție concretă, coerentă și coordonată a statului în economie. Intervenția guvernului presupune apelarea coordonată și argumentată la pârghiile economice, financiare, fiscale sau monetare, inserate într-o strategie economică națională, obligatoriu acceptată și asumată de către toate forțele politice.

Viziunea, strategia, hotărârea, tenacitatea și perseverența sunt atributele care conduc spre asigurarea unei stări de echilibru a balanței comerciale.

dr. Vasile BÎRLE

Imagine de Janine Bolon de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
Mic dicționar economic | Acumulare
Mic dicționar economic | Avere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.