Mic dicționar economic | Acumulare

Pentru că, nu-i așa?!, cât trăiește omul învață, lansăm începând de azi o nouă rubrică, un mic dicționar economic care să ne ajute să ne mișcăm mai… natural în ape financiare. Autor de dicționar pentru eZiarultău, dr. Vasile Bîrle.

Cu o experiență profesională în domeniul finanțelor de peste trei decenii, Vasile Bîrle – mare iubitor de provocări – se lansează în 2006 în afaceri pe cont propriu și dezvoltă în paralel și o carieră universitară. Păstrează astfel legătura cu practicienii din zona business și menține contactul cu teoria de ultimă generație. Din 2009 este doctor în economie, postură pe care o ia foarte în serios, dat fiind că se specializează în… diagnosticarea firmelor. A conceput numeroase lucrări de legislație financiară, management financiar și managementul proiectelor, specializându-se în permanență atât în țară, cât și în străinătate. Susține, de asemenea, conferințe în cadrul unor evenimente naționale și internaționale.

Acum că ne cunoaștem profesorul de economie, să începem: azi despre acumulare.

În economia productivă, acumularea este un proces obiectiv și complex, înscris într-o legitate economică materializată prin creșterea capitalurilor fixe și circulante sau prin lărgirea și modernizarea bazei materiale existente. Procesul de acumulare presupune transformarea valorii adăugate și a ratei generale a productivității în capital.

În economia culturală, acumularea se înfăptuiește prin sporirea și diversificarea bazei culturale și educaționale. Între cele două categorii economice s-au stabilit relații de interdependență. Ca ramură a economiei, cultura este abordată din perspectiva credințelor și preferințelor comune, regăsite în cadrul grupurilor sociale. Măsurarea absolută și relativă a preferințelor se face prin intermediul rețelelor de socializare iar rezultate servesc economiei productive pentru orientarea acțiunilor viitoare, implicit a ofertei agregate de bunuri și servicii.

Formele primare ale acumulării (capitaliste) au fost legate de forța brută, de violență și informație, care s-au manifestat pe o scară largă, aproape universală, pe întreaga perioadă de trecere la această orânduire. Prin consolidarea societății capitaliste și afirmarea statului de drept, se presupune că aceste forme au dispărut.

Acumularea, oricare ar fi natura ei, înseamnă așezarea bazelor pentru dezvoltarea materială și culturală a individului, grupului sau națiunii, ce netezesc drumul către bogăția materială și culturală. Acestea sporesc, ca un proces continuu, în cadrul competiției. Învingători sunt cei puternici și bine pregătiți, cei cu acumulări substanțiale. Șansele outsiderilor de a se califica depind de felul în care au luat startul, precum și de poziția ocupată pe… turnantă.

Istoria ne-a confirmat: cei bogați devin și mai bogați, iar cei săraci sărăcesc tot mai tare!

Dr. Vasile Bîrle

Imagine de OpenClipart-Vectors de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
Nicăieri în lume oamenii nu plătesc cu plăcere impozitele și taxele…
Caruselul schimbării învârte economia și oamenii într-un ritm amețitor
Lecția de finanțe: despre bani se vorbește cu atenție sporită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.