Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că au fost aprobate două acte normative ce instituie o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor, pentru anul 2022. Este vorba despre Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate, respectiv Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

Programul de susținere a producției de legume în spații protejate

În ceea ce privește Programul ”Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4.000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate. 3.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I). Respectiv 1.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II). Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3.000 kg/1.000mp.

Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1.000 euro/beneficiar. Acesta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1.000 mp fiind de: castraveți – 4.000 kg, ardei gras și/sau lung – kapia – 2.000 kg, fasole păstăi – 1.500 kg, spanac – 1.000 kg, salată – 10.000 plante, ceapă verde – 100.000 bulbi.

Programul de susținere a producției de usturoi

Programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei. Valoarea sprijinului este de 3.000 euro/cultura/ha/beneficiar. Se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

CITEȘTE ȘI:
Salata tradițională cu icre de crap, produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.