Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut astăzi o convorbire la telefon cu omologul său ungar Peter Szijjarto, în continuarea demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru obţinerea din partea autorităţilor ungare a clarificărilor privind informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat interlocutorului informaţii privind conţinutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetăţenilor români care tranzitează Ungaria, precum şi în privinţa cetăţenilor români care sunt lucrători transfrontalieri. În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Peter Szijjarto, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul românilor lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.

Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii şi se va face prin aceleaşi puncte de trecere a frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite. El a arătat că regulile preconizate a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinaţie finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autorităţile poliţieneşti de resort din cele două state să menţină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice.

MAE reaminteşte că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiţii de tranzit pentru călători:

  • durata tranzitului să nu depăşească 24 de ore;
  • persoanele nu prezintă simptome specifice infecţiei cu COVID-19;
  • să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă – click aici.

Sursa: MAE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.