În perioada 2-5 noiembrie, 44 de elevi ai Colegiului Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare au participat la un proiect interdisciplinar care a vizat explorarea Barcelonei, capitala Cataloniei, într-un periplu cultural, istoric, geografic și gastronomic deopotrivă.

”Prima oprire, după un voiaj de circa o oră de la aeroportul El Prat, a avut loc la Monserrat, topos al libertății și identității naționale a catalanilor. Muntele Sfânt, alcătuit din gresii și conglomerate, situat între culmile deluroase ale Cataloniei, amintește de peisajele din jurul elinului Mare Meteor. Biserica mănăstirii adăpostește, într-una dintre capelele sale, o statuie atipică, La Moreneta, adică statuia Maicii Domnului cunoscută sub denumirea de Madona Neagră.” Așa începe ”jurnalul de călătorie” al lucaciștilor.

Au urmat escale în Parcul Güell, Placa de Catalunya, Sagrada Familia. ”Catedrala deține nu mai puțin 18 turnuri, dispuse ascendent, ce-i reprezintă pe cei 12 apostoli, apoi pe cei 4 evangheliști, pe Sfânta Fecioară, cel mai maiestuos fiind dedicat lui Iisus Hristos. Alegerea înălțimii lui nu a fost una aleatorie – 170 m, cu doar un metru mai scund decât un deal din preajma capitalei, pe motiv că arhitectul era de părere că opera lui nu trebuie să o surclaseze pe aceea a divinității”, se arată în postarea de pe contul colegiului băimărean.

Ziua a treia a demarat cu o plimbare pe celebrul bulevard Rambla. ”Cu staționări gurmande la Bocheria, succedate de incursiuni medievale în fascinantul cartier Barri Gothic, cu nu mai puțin faimoasa Catedrală a Mării. Muzeul Picasso s-a metamorfozat într-un voiaj în copilăria și anii de formare ai pictorului, fiind singurul muzeu creat în timpul vieții și cu acceptul artistului. Portul Vell, tutelat de prezența statuii lui Cristophor Columb, a fost prilejul unei halte la Muzeul Maritim și la Oceanarium unde, bine protejați de tabloul subteran, am trăit senzații intense în proximitatea rechinilor”, menționează sursa citată.

Finalul expediției barceloneze pentru lucaciștii mici și mari a fost în preajma Arcului de Triumf.

Sursă: Facebook / Colegiul Național „Vasile Lucaciu”

CITEȘTE ȘI:
Lucaciști premiați la Concursul interjudețean de matematică ”Alexandru Papiu Ilarian”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.