La început de an, Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent propun unităților de învățământ liceal din România un program pilot de intervenție educațională în domeniul educației media (media literacy).

”Programul de educație media” este un demers strategic derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), prin care concepte de educație media sunt introduse în activitatea curentă a profesorilor și elevilor de liceu, în urma unui amplu proces de instruire a profesorilor.

”Obiectivul programului este ca în 2030 cel puțin 30% (175.000) dintre elevii de liceu să înțeleagă rolul media într-o societate democratică, să distingă faptele de dezinformare, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze responsabil cu social media”, precizează reprezentanții CJI.

Până miercuri, 20 ianuarie, liceele sunt invitate să intre în competiție pentru a deveni școli-pilot-media și să transmită dosarul de candidatură către inspectoratul școlar județean unde școala este arondată.

Dosarul de candidatură va cuprinde:
a. scrisoare de intenție care să reflecte motivația unității de învățământ de a se implica în intervenția pilotată, punctele tari, oportunitățile și beneficiile pentru elevi
b. declarație asumată de conducerea unității de învățământ, de exprimare a disponibilității și a capacității de aplicare a intervenției pilotate (poate implica și acordul părinților, consiliului elevilor sau al altor actori din instituție)
c. declarație de angajament a minimum o treime (1/3) dintre profesorii de limba și literatura română și discipline conexe, eligibili pentru proiect, pentru participarea la activități în primul an de pilotare, urmând ca numărul acestora să crească pe durata de pilotare.

Analiza candidaturilor va fi realizată în perioada 21-28 ianuarie la nivelul inspectoratelor școlare. În perioada 29 ianuarie – 2 februarie, în baza selecției, Ministerul Educației și Cercetării avizează lista unităților de învățământ care vor funcționa cu statut de școală-pilot-media, în colaborare cu partenerul ONG. Vor fi selectate 2 unități de învățământ liceal/județ și 12 din municipiul București.

Detaliile sunt disponibile aici.

Dezvoltarea ”Programului de educație media” în perioada 2020-2023 a fost reglementată prin Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 6234/2020, publicat în 5 ianuarie 2021. ”Programul de educație media” are drept partener strategic de dezvoltare Romanian-American Foundation și beneficiază de sprijinul financiar oferit de (în perioada 2017-2021): Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Fondul pentru Inovare Civică, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România, IFEX (International Freedom of Expression Network), UNICEF România.

Sursă informații: Centrul pentru Jurnalism Independent. Imagine de Gordon Johnson de la Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.