Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat azi decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ – anunță Administrația Prezidențială.

”Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Potrivit legii, părinții care pot beneficia de zile libere sunt cei care au copii sub 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ, precum și părinții copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.

Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul net, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie.

Zilele libere se acordă doar unuia dintre părinți sau tutorelui legal, la cerere. Prevederile se aplică pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți (cu excepția familiilor monoparentale), depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.