Vreme de patru zile, în perioada 7-10 octombrie, localitatea Moneasa, din județul Arad, a fost gazda celei de a VII-a ediţii a seminarului coregrafic ”Magia dansului”. Un eveniment la care au participat instructori, coregrafi și dansatori. Altfel spus, iubitori ai dansului tradițional românesc din mai multe județe ale țării – printre care și Maramureș -, dar și de peste hotare, din Anglia și Germania.

La acest eveniment, zona etnofolclorică a Maramureșului a fost reprezentată de maestrul coregraf Grigore Simionca, referent în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș. Acesta s-a îngrijit de promovarea jocurilor și a costumelor populare maramureșene.

”Este o încântare, o onoare și un privilegiu să predai și să înveți jocuri prezentate de cei mai buni maeștri de dans și profesori coregrafi din țară, să faci parte din marea familie a coregrafilor, oameni responsabili, dăruiți și interesați în păstrarea tradițiilor, a obiceiurilor, a cântecului, a portului și a dansului popular autentic, al căror demers este de a reprezenta cultura tradițională românească, specifică fiecărei regiuni și zone folclorice din țară, punând în valoare jocurile românești atât din punct de vedere muzical, cât și coregrafic. Acestea vin într-o frumoasă combinație de muzică, poezie, strigături, costume și interpretare a stilului original, având ca rezultat suite de jocuri populare și tablouri muzical-coregrafice de o frumusețe rară” –  a arătat maestrul coregraf Grigore Simionca.

Scopul acestor seminarii coregrafice este acela de a crea schimburi culturale între ansamblurile de profil, de învățare, cunoaștere și valorificare a dansurilor tradiționale, dar și de conservare și perpetuare a acestora în rândul tinerilor iubitori de artă populară.

Sursă informații și foto: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.