Specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș au participat în această săptămână la una din activitățile desfășurate în cadrul Taberei de Vară organizată de Școala din Băița de sub Codru și anume vizitarea unui sit arheologic din zona Codrului.
Muzeul Județean de Istorie a anunțat că a fost ales situl de la Bicaz: „Togul Nemților unde este documentată o necropolă tumulară de la finele epocii bronzului, cele 31 de movile funerare din cadrul cimitirului fiind foarte bine conservate până în zilele noastre. Cu acest prilej au fost prezentate rezultatele obținute în urma sondajului arheologic efectuat de Carol Kacsó în anul 1978”.
„Prelegerea susținută de Dan Pop a urmărit prezentarea generală a descoperirilor arheologice din această zonă etnografică, începând de la cele paleolitice (circa 10.000 î.Chr.) și terminând cu cele medieval timpurii (sec. VII-IX d.Chr.). A fost amintit faptul că cele mai numeroase situri arheologice din această zonă aparțin epocii bronzului (3500-950 î.Chr.). S-a discutat și despre tezaure și comori, depozite de piese de bronz și alte lucruri fascinante pentru elevi, fiind amintită și brățara/veriga de picior de la Băița de sub Codru, punctul Deasupra Pomăriei. A fost evidențiat faptul că numărul mare de situri arheologice identificate în hotarul comunelor Bicaz și Oarţa de Jos se datorează în primul rând regretatului profesor de istorie Traian Rus şi generaţiilor de elevi de la şcolile din Oarţa de Sus şi Bicaz pe care acesta i-a îndrumat spre recuperarea vestigiilor arheologice.
Acestora li se adaugă cercetările sistematice de teren întreprinse, în diferite perioade, de colectivul de arheologi de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie și anume Carol Kacsó, Ioan Stanciu, Dan Pop, Raul Cardoş, Marius Ardeleanu, Bogdan Bobînă. Profesorii însoțitori de la Școala din Băița de sub Codru: Anamaria Mihaela Tănase, Claudiu Covaci, Andrea Pop, Andrea Blidar, Dina Dumuța și Simona Ciurdaș”, au anunțat reprezentanții Muzeului mai sus amintit.
Foto: Zamfir Șomcutean
Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.