A început azi evaluarea națională la finalul clasei a VI-a. În Maramureș, în 124 de unități de învățământ elevii au susținut prima probă scrisă, la limbă și comunicare.

Astăzi, 12 mai, în 124 de unități de învățământ din județul Maramureș, organizate ca centre de evaluare, elevii din clasa a VI-a au susținut prima probă scrisă din cadrul evaluării naționale, proba de limbă și comunicare.

”Din totalul de 4.198 de elevi înscriși pentru această probă, au fost prezenți 3.854 de elevi, iar 344 au absentat”, precizează reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.

Scopul acestor teste este de a evalua competențele fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) de către elevii înscriși în clasa a VI-a la începutul anului școlar. ”Rolul lor este de a le da copiilor și părinților o primă idee asupra liceelor sau școlilor profesionale pentru care s-ar putea pregăti, dar se verifică și nivelul eventualelor pierderi acumulate în perioada de pandemie. Evaluarea de anul acesta va ajuta și la a înțelege care este nivelul pierderilor generate de desfășurarea activităților educaționale în scenarii diferite”, informează sursa citată.

Subiectele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 60 de minute.

Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult șapte zile de la data susținerii ultimului test.

Rezultatele obținute de către elevi nu vor fi trecute în catalog, nici nu vor fi făcute publice, ci vor fi comunicate fiecărui părinte în parte de către profesorul diriginte.

Următoarea probă, la matematică și științele naturii, are loc mâine, 13 mai. Probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ.

Nu doar elevii de clasa a VI-a sunt supuși aceste zile evaluării. Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar, conform Ministerului Educației: proba de limba română – 18 mai, proba de matematică – 19 mai și proba de limba maternă – 20 mai.

Probele scrise la limba română și limba maternă din cadrul evaluării din clasa a II-a sunt programate în 25 mai. Testele de citire la aceste discipline vor fi susținute în 26 mai. Proba de matematică este programată în 27 mai, în timp ce proba de limbă română (scris și citit) pentru elevii din rândul minorităților naționale se va desfășura în data de 28 mai.

Sursă informații și foto: Inspectoratul Școlar Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.