Odată cu sesiunea august – septembrie a examenului naţional de bacalaureat, ale cărui probe scrise încep mâine, Ministerul Educaţiei generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaţilor.

În sesiunile iunie – iulie 2022 şi iunie – iulie 2023 ale bacalaureatului și ale evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, s-a derulat proiectul pilot privind evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidaţii din judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa. Potrivit Ministerului Educației, decizia de a generaliza evaluarea digitalizată este fundamentată pe următoarele avantaje:

  • anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un judeţ în altul în vederea evaluării
  • eliminarea birocraţiei (borderourile individuale de notare, precum şi cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării)
  • reducerea timpului de lucru destinat evaluării
  • transmiterea, în mod automat şi aleatoriu, către alţi doi evaluatori a lucrărilor pentru care diferenţa dintre notele acordate de cei doi evaluatori iniţiali este mai mare de un punct
  • scăderea riscului erorii umane în privinţa: calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afişării rezultatelor
  • posibilitatea realizării unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe categorii de elevi sau şcoli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor

Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârşitul probei scrise, în prezenţa candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenţi. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidaţi/profesorii asistenţi. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat şi aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflaţi în alt judeţ decât judeţul din care provin candidaţii.

În această perioadă, au fost parcurse etapele pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată şi au fost elaborate şi transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă.

Procesul de evaluare digitalizată – subliniază Ministerul Educației – nu implică schimbări în ceea ce priveşte criteriile de evaluare/baremele şi tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Peste 33.900 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2023, prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată.

Sursă informații și foto: Ministerul Educației

CITEȘTE ȘI: Lucrarea unei eleve a Colegiului de Arte din Baia Mare, premiată…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.