28 de elevi mari și mici de la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare au participat la proiectul educațional interdisciplinar ”Le parlement européen et la maison de l’histoire européenne de Bruxelles”, coordonat de profesoarele Daniela Sitar-Tăut, Carmen Matiaș, Margareta Radu și Valeria Bilț. Proiect derulat în Bruxelles și Bruges.
”Prima zi a fost dedicată, firesc, Parlamentului European, unde am fost întâmpinați de către secretarul unuia dintre cei mai cunoscuți europarlamentari români. Ne-am oprit la Parlamentarium, loc de pornire al voiajului nostru către istoria europeană recentă, care marchează etapele integrării europene.
Am beneficiat apoi de o vizită ghidată la Parlamentul European, am aflat cum funcționează acesta, care sunt grupările din interiorul lui, cum este elaborată legislația europeană. Ne-am familiarizat apoi cu Hemiciclul, locul în care se dezbat problemele europene, se caută soluții, se iau măsuri, se decide. Nu putea fi ratată La Maison de l’histoire européenne, muzeu interactiv care ne-a pus la încercare cunoștințele mitologice, istorice, geografice, culturale”, se arată în postarea reprezentanților colegiului băimărean.
În următoarea zi lucaciștii au descins în Bruges. ”Prima haltă am făcut-o la Lacul Iubirii (Minnewater) și, din acest moment, elevii au preluat, pe rând, rolul de ghizi, împărtășindu-ne celorlalți informațiile referitoare la locurile sau obiectivele turistice vizitate”, menționează sursa citată. Biserica Maicii Domnului, Podul Sfântului Bonifaciu, Spitalul Sfântul Ioan, Piața Cetății, Bazilica Sfântului Sânge au fost alte repere pe ”harta” băimărenilor.
”Plimbarea pe cheiurile medievale a angrenat și alte vizite, la Muzeul ciocolatei Choco Story, moara veche și Body Worlds Vital – o expoziție multimedia ce explorează modul în care bolile care pun viața în pericol, cum ar fi cancerul, diabetul și bolile de inimă, pot fi combătute cu un stil de viață sănătos și adecvat. Mai mult de 200 de preparate anatomice ale corpurilor umane reale, plastifiate, arată complexitatea, rezistența și fragilitatea corpului nostru”, precizează cei de la Colegiul ”Lucaciu”.
Cea de-a treia zi a îmbinat descoperirile științifice cu arta, într-un periplu pe la cele mai reprezentative clădiri din Bruxelles. ”Incursiunea noastră belgiană a fost completată de savurarea gastronomiei locale, unde, la loc de cinste s-au aflat midiile, gauffres, frites, ciocolata belgiană, fripturile. O vacanță bine condimentată cu ingredientele unor lecții de democrație, istorie, biologie, artă, chimie, limbi străine, servite, la cald, pe teren”, concluzionează lucaciștii.
Sursă: Facebook / Colegiul Național „Vasile Lucaciu”
CITEȘTE ȘI:
40 de lucaciști au descoperit magia Dunării, de la Budapesta la Viena