Educație rutieră la liceu

Polițiștii Serviciului Rutier și ai Biroului Siguranța Școlară au dat curs invitației, zilele trecute, de a realiza, la Colegiul Tehnic „George Barițiu” din Baia Mare o informare pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere. Elevilor interesați le-au fost prezentate aspecte ce țin de cadrul legal, condițiile și demersurile punctuale ce trebuie realizate de adolescenți în vederea dobândirii dreptului de a conduce.

Polițiștii au insistat asupra unor aspecte extrem de importante, mai ales în vederea menținerii permisului de conducere. Mulți adolescenți doresc să obțină permisul de conducere pentru că acest lucru este „la modă”. În acest sens polițiștii au subliniat că adolescența este acea perioadă de construcție a individului caracterizată prin comportamente transgresive (asumarea de riscuri și simțul invulnerabilității) și că este, de asemenea, asociată cu o lipsă de percepție obiectivă a riscului. Astfel, mulți dintre viitorii conducători auto sunt dispuși să se pregătească temeinic pentru a promova examenul de legislație rutieră și pentru a-și însuși cât mai repede anumite deprinderi practice, dar, din păcate, după promovarea examenului unii uită de regulile pe care trebuie să le respecte ca participanți la trafic, din postura de conducători auto.

Mulți dintre cei prezenți au fost curioși referitor la posibilitatea de a „șofa” legal înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Acestora li s-a explicat că legislația permite să conducă unele autovehicule încă de la vârsta de 16 ani, iar pașii sunt asemănători cu cei ai obținerii categoriei B. Astfel, este nevoie în primul rând de consimțământul părinților, apoi trebuie să facă școala de șoferi (cel puțin 4 săptămâni de pregătire, perioadă în care vor efectua 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică) și în final să susțină și să promoveze probele teoretice. Elevii au aflat și care sunt categoriile de autovehicule pe care le pot conduce de la 16 ani și tipul de permis necesar:

  • Permis B1 16 ani pentru vehicule cu patru roți (cvadricicluri), acționate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15kw (20 cai putere)
  • Permis A1 16 ani pentru motocicletele cu o cilindree de maxim 125 cm³, cu o putere maximă de 11kw (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg, dar și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kw (20 cai putere)
  • Permis AM 16 ani pentru vehiculele cu două sau trei roți, echipate cu motor cu ardere internă sau electric, a căror viteză prin construcție este cuprinsă între 25 și 45 km/h și cu o capacitate maximă de 50 cm³.

În încheiere polițiștii au amintit că regulile îți oferă un scop și te ajută să-l atingi, că regulile dau sens vieții, iar absența acestora ar duce la haos.

Sursă informații și foto: IPJ Maramureș

CITEȘTE ȘI: Înscrieri la Miss Universitaria

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.