La Centrul de Transfuzie Sanguină din Maramureș a ajuns vineri, 1 mai, cu titlu gratuit, un echipament complet de colectare de plasmă umană produs în Germania, care va putea fi folosit timp de 12 luni de către medicii maramureșeni. Plasmafereza a fost deja instalată, urmând ca în cursul acestei săptămâni, după efectuarea instructajului personalului, să fie pusă în funcțiune. Colectarea plasmei convalescente se va realize potrivit protocoalelor experimentale aprobate de către Ministerul Sănătății și în baza acordului medical încheiat între Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș și Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.

Echipamentul medical ajută la colectarea plasmei umane de la pacienții vindecați de COVID-19, fiind ulterior folosită în cazul bolnavilor infectați cu noul coronavirus. Plasma convalescentă colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare, dar și pentru tratarea pacienților critici infectați cu acest coronavirus. Echipamentul a venit și cu 100 de kituri de colectare plasmă umană, astfel că maramureșenii care au COVID-19 vor fi tratați la fel ca bolnavii din țări care au implementat deja cu succes această terapie – se arată într-un comunicat al Consiliului Județean.

Un aparat similar a ajuns deja în județul Neamț, iar alte trei aparate au fost donate Ministerului Sănătății, care le-a trimis spre folosință către unități medicale importante din România. Echipamentul de plasmafereză este produs de FreseniusKabi, Germania, și va fi putea fi folosit gratuit, pentru o perioadă de 12 luni, după  care va fi returnat proprietarului.

 Sursa: Consiliul Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.