”După 25 de ani, echipa Salvamont Borșa aduce un nou trofeu acasă. El a fost câștigat la Raliul Salvamont Rânca”, anunță cei de la Salvamont Borșa.

În perioada 21-23 martie, la Rânca (Gorj) s-a derulat International Mountain Rescue Race Romania. ”O întrunire profesională internațională a salvatorilor montani menită să testeze și să pună în valoare activitatea de salvare în munți, acțiune care se bazează 75% pe aptitudini profesionale și 25 % pe aptitudini sportive”, informează Salvamont România.

Conceptul acestui eveniment profesional implică parcurgerea unui traseu ce reprezintă exact derularea unei acțiuni de salvare montană pe timp de iarnă. Pornind de la primirea apelului și detaliilor unde s-a produs evenimentul, continuând cu parcurgerea unui traseu pe schiuri de tură, colțari de gheață, urcare în asigurare și coborâre în rapel, căutare în avalanșă, acordarea primului ajutor și transportul accidentaților în teren variat, orientare în teren, realizarea comunicațiilor cu Sistemul 112 și dispeceratele de urgență, radiocomunicații cu echipele terestre și cu echipajele elicopterelor de salvare.

Etapa pilot a acestei acțiuni s-a desfășurat în 2022. Formatul propus de organizatori fiind testat de 17 echipe de salvare montană din România și o echipă din Serbia. ”Fiind singurul eveniment de acest gen și cu asemenea abordare, din punct de vedere al complexității probelor impuse, organizat la nivel european, a atras imediat atenția structurilor de salvare din întreg continentul”, precizează Salvamont România.

36 de echipe din 10 țări au luat startul competiției internaționale de recuperare și salvare montană. În urma căreia, reprezentanții Salvamont Borșa vin cu vestea bună: ”După 25 de ani, echipa Salvamont Borșa aduce un nou trofeu acasă.El a fost câștigat la Raliul Salvamont Rânca”. Este vorba despre premiul I la coborârea cu targa Akja. Echipajul din Borșa a fost format din Nicoară Andreica, Ionel Grec, Raul-Vasile Malec, Gheorghe Mihali, Daniel Timiș și câinele Athos.

Sursă informații și foto: Salvamont România, Salvamont Borșa

CITEȘTE ȘI:
Cu capul în nori… | galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.