Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș va avea în dotare un echipament RECCO de ultimă generație pentru căutarea persoanelor surprinse de avalanșe sau care s-au rătăcit pe munte.  În acest sens, salvatorii montani maramureseni au participat, în weekendul trecut, la un curs de instruire teoretică și practică susținut de un instructor din Germania.

Este vorba despre un proiect prin care Vodafone România, în calitate de partener, sprijină cu achiziția de astfel de echipamente structurile Salvamont. În urma implementării acestei prime etape a proiectului, serviciile publice județene Salvamont din Alba, Argeș, Bihor, Brașov, Gorj, Mureș, Maramureș, Prahova, Sibiu și Suceava vor beneficia de acest sistem modern de căutare – salvare.

”Sistemul RECCO, dezvoltat de compania suedeză cu același nume, este format dintr-un dispozitiv de localizare utilizat de salvamontiști și plăcuțe reflectoare pe care turiștii le pot purta în echipamente și cu ajutorul cărora este posibilă găsirea acestora. Plăcuțele reflectoare vor putea fi achiziționate din magazine cu profil sportiv din țară, sub formă de autocolant pentru casca de protecție, breloc pentru cheița de fermoar sau atașat la cureaua pantalonilor. Detectorul poate localiza plăcuțele reflectoare pe o rază de până la 80 de metri în aer și 20 de metri la sol, respectiv o rază efectivă de 30 de metri în condiții de avalanșă. Sistemul este în prezent folosit de 900 de organizații de salvatori montani și resorturi de schi din 28 de țări” – se arată într-un comunicat al Salvamont România.

„România se situează în topul 10 al țărilor europene cu cel mai mare risc de avalanșă, anual înregistrându-se în medie aproape trei decese ca urmare a avalanșelor montane, după cum arată statisticile Comitetului Internațional de Salvare Alpină. Prin implementarea sistemului RECCO, în premieră în România, ne dorim să creștem șansele de succes al misiunilor de salvare montană bazându-ne pe ajutorul tehnologiei”, a declarat Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

„Ori de câte ori vom putea contribui cu tehnologie la salvarea de vieți omenești, o vom face. Parteneriatul cu Salvamont ne oferă de 17 ani oportunitatea de a pune tehnologia în slujba digitalizării unui serviciu vital”, a arătat, la rândul ei, Cristina Stăiculescu, Senior Manager Corporate Communications & CSR Vodafone România.

Sursă informații și foto: Salvamont Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.