În cadrul atelierelor ”Șezătoare în Postu’ Mare” inițiate de Livia Neag Nistea și găzduite de Casa de Cultură ”Vasile Grigore Latiș” din Târgu Lăpuș, copiii au descoperit alături de meșterul popular Ioana Cosma câte ceva din tainele țesutului zadiilor, iar Raveca Herman le-a prezentat ”rochia din Rogoz”.
Un nou atelier ”Șezătoare în Postu’ Mare” în Târgu Lăpuș, alt meșter popular, altă temă de discuție. De data aceasta, meșterul popular Ioana Cosma le-a divulgat celor mici câte ceva din tainele țesutului zadiilor.
”Zadiile sunt confecționate din lână sau fibre, au formă dreptunghiulară și sunt țesute în teară (război de țesut), în patru ițe. Decorul zadiei din față (numită șurț) este plasat în partea de jos și alcătuit din mai multe registre ornamentale dispuse orizontal. Partea de sus, care nu prezintă ornamente, poartă denumirea de «trup», fiind reprezentat printr-o singură culoare. Zadia din spate este ornamentată cu vrâste rupturite pe toată suprafața”, împărtășesc cei de la Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș câte ceva din cele aflate de la Ioana Cosma.
Raveca Herman le-a prezentat copiilor „rochia de Rogoz”. ”A fost scoasă din lada de zestre a rogojenilor, fiind reînviată la războiul de țesut pentru a putea fi purtată și de noile generații. Rochia este realizată din «vrâste» colorate, dispuse orizontal, care, în funcție de model, poate sau nu împreună cu bătătura din război să formează «coște» (pătrate). Rochiile sunt cusute în pliuri, iar partea de jos este adesea împodobită cu un model floral, ales sau brodat cu grijă, pentru a adăuga un plus de eleganță și măiestrie”, detaliază sursa citată.
”Frânturi” de tradiție reînviate la Casa de Cultură ”Vasile Grigore Latiș” din Târgu Lăpuș, adevărate comori care abia așteaptă să fie descoperite, redescoperite și duse mai departe.
Sursă: Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș
CITEȘTE ȘI:
O poveste cu păpuși din coceni de porumb, depănată în Târgu Lăpuș