În 28 februarie se sărbătorește Ziua Protecţiei Civile din România. În 2022 se împlinesc 89 de ani de la constituirea primelor structuri cu acest rol în ţara noastră.

Actul de naștere al protecţiei civile este considerat a fi Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, prin care se aproba Regulamentul apărării pasive contra atacurilor din aer.

În judeţul Maramureş, protecția civilă a funcţionat astfel:

  • în perioada 1952-1978, sub forma Statului major de apărare locală antiaeriană, în subordinea Ministerului de Interne, iar din 1967 în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, în cadrul Centrului Militar Judeţean, până în 1973
  • în perioada 1978-1996 a luat forma Statului major de apărare civilă, în subordinea nemijlocită a Comandamentului Protecţiei Civile, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, exceptând perioada 1990-1994, când a funcționat în cadrul Comandamentului Militar Judetean Maramureș
  • din anul 1996, comandamentul s-a transformat în Inspectoratul de Protecţie Civilă Judeţean. În prezent, activităţile de protecţie civilă se desfășoară în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dupa unificarea, în 15 decembrie 2004, a Grupului de Pompieri şi a Inspectoratului de Protecţie Civilă.

În ultimii ani, ca urmare a complexității situațiilor de urgență înregistrate, precum și a pandemiei, salvatorii, care au desfășurat activități de protecție civilă, au fost mereu în prima linie.

Personalul ISU Maramureș desfășoară în aceste zile acțiuni umanitare în sprijinul cetățenilor ucraineni care sosesc în România, alături de reprezentanți ai autorităților județene și locale, ai societății civile din întreg județul.

Sursă informații și foto: ISU Maramureș

Citește și: Centru telefonic pentru informaţii în limba ucraineană activat la Sighet

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.