Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, începând de azi, într-un interval de 10 zile lucrătoare, se depun cererile de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.
Formularul cererii de solicitare a ajutorului de stat se regăsește în OUG nr. 148/27.08.2020, publicată în Monitorul Oficial nr 806 din data de 02.09.2020, și poate fi descărcat de pe site-ul APIA.
Cererile se depun la Centrele locale/ judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pe raza cărora/căruia a fost depusă Cererea unică de plată în Campania 2020. Cererea de solicitare a ajutorului de stat, însoţită de documentele solicitate poate fi transmisă la Centrele județene/locale APIA şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail.
Beneficiari:
a) producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
b) producătorii agricoli persoane juridice, cu excepția grupurilor de producători.
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2019 următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.
Beneficiarii trebuie să îndeplinescă cumulativ următoarele condiții:
a) să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate;
b) suprafața calamitată să reprezinte un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în Cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate;
c) să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu Cerere unică de plată 2020;
d) nu se află în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Cererea de solicitare a ajutorului de stat va fi însoțită de copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, precum și de coordonate bancare în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la Cererea unică de plată 2020.
Comunicatul integral este disponibil aici.
Sursă informații și foto: Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură