În noaptea de sâmbătă, 28, spre duminică, 29 martie, trecem la ora de vară, astfel încât ora 3 va deveni ora 4. Prin această modificare ziua de mâine va fi cea mai scurtă din an. În 2020 ora de vară va fi în vigoare până în 25 octombrie, când se va trece la ora de iarnă.

”Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război. (…) Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917”, arată Wikipedia. Conform aceleiași surse, totuși ideea trecerii la ora de vară îi este atribuită lui Benjamin Franklin.

Personalitate marcantă a istoriei Statelor Unite – om de știință, inventator, profesor, filosof și om politic -, Franklin a trimis, în 1784, revistei ”Journal de Paris” o scrisoare prin care propunea, într-un mod satiric, ca parizienii să facă economie la lumânări și la uleiul din lămpi trezindu-se mai devreme dimineaţa și folosind astfel mai mult timp lumina naturală. Ideea îi venise după ce participase la un eveniment și văzuse cât de multe lumânări se consumă. Parizienii au continuat însă mult timp de atunci să se trezească după cum erau obișnuiți, lăsându-l pe Franklin să-și facă el economii la lumănări și ulei de lampă dacă poftește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.