Crăciun de poveste cu maramureșeni, ucraineni, moldoveni și lituanieni | galerie foto

Și în acest an evenimentul devenit deja tradiție, ”Crăciun în Maramureș”, ajuns la ce-a XI-a ediție, a fost sărbătorit alături de oaspeți din regiunile cu care județul este înfrățit: din Ucraina – Transcarpatia și Ivano-Frankivsk, din Lituania, districtul Panevezys, din Republica Moldova, din raioanele Strășeni și Hîncești.

Spectatorii și deopotrivă participanții la acțiunea ”Crăciun în Maramureș”, desfășurată la Muzeul Satului din Baia Mare, au fost încântați de Ansamblul ”Dumbrava Verde”, care activează la Casa Raională de Cultură din  Strășeni, Republica Moldova, de mai bine de 30 de ani, și de programul care a cuprins, pe lângă  cântece populare, dansuri, colinde și  teatralizări cu măștile zoomorfe ”Căluții” și ”Ursul”. A urmat, apoi, Grupul folcloric din Verkhovia, regiunea Ivano Frankivsk, care a prezentat colide și cântece religioase din Ucraina.

Dacă primele două formații din țări învecinate au prezentat tradiții și obiceiuri de iarnă foarte apropiate de  cele românești, grupul folcloric ”Toți împreună”, din districtul  Panevezys, a venit cu cântece și dansuri tradiționale de Advent și Crăciun din Lituania. A urmat, apoi, Ansamblul Ujanka, din regiunea Transcarpatia, care a încântat publicul cu cântece populare specifice sărbătorilor de iarnă, lucrări corale cântate „a capella” pe trei și patru voci. Un alt moment deosebit a fost  susținut de Ansamblul Folcoric de amatori ”Busuioc”, al Casei de Cultură Sărata Galbenă, din raionul Hîncești.

Spectacolul oferit de regiunile înfrățite cu Maramureșul a fost încheiat de Grupul folcloric ”Clopotele Nistrului” din regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, un cor bărbătesc care a cântat pe mai multe voci cântece tradiționale de Crăciun. Toate aceste formații au susținut spectacole și pe scena din Piața Libertății, în cadrul programului Iarna Băimăreană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.