Din cauza uzurii conductelor și a echipamentelor mecanice și electromecanice ale construcției hidrotehnice de la barajul Strâmtori-Firiza, care funcționează din 1964, sunt necesare operații de înlocuire și/sau reparare. În acest sens, lucrarea “Reparații ansamblu golire de fund și mecanisme baraj Strâmtori-Firiza, județul Maramureș” a fost demarată la începutul lunii ianuarie 2022. Scopul este asigurarea funcționării și exploatării barajului/acumulării în condiții de maximă siguranță.
În luna ianuarie, lucrările au demarat ”cu înlocuirea grătarului prizei de rezervă a barajului, urmând ca această fază să se finalizeze prin montarea batardoului de etanșare pe priza de rezervă. Aceste lucrări sunt executate în integralitate de către scafandrii specializați și dotați cu echipamente foarte moderne”, anunțau la acea oră cei de la Apele Române Someș-Tisa.
Pentru a trece la următoarea etapă de decolmatare a prizei golirii de fund, este necesară scăderea nivelului apei în acumulare. ”Lucrările vor fi executate de scafandrii specializați și presupun: decolmatarea prizei golirii de fund; înlocuirea grătarului prizei golirii de fund; montarea batardoului golirii de fund”, precizează sursa citată.
Pe toată durata de execuție a lucrărilor se asigură continuitatea alimentării cu apă a municipiului Baia Mare, precum și a celor 35 de localități din județ. ”Siguranța barajului este extrem de importantă pentru populație, cât și pentru mediul înconjurător, de aceea lucrările la baraj se desfășoară sub permanenta supraveghere a specialiștilor din domeniul gospodăririi apelor”, asigură reprezentanții de la Apele Române Someș-Tisa.
Sursă: Apele Române Someș-Tisa
CITEȘTE ȘI:
Intervenție cu scafandri la barajul Strâmtori-Firiza