Până în 16 octombrie, în stațiunea elvețiană Montreux se desfășoară Congresul Internațional de Salvare Alpină CISA IKAR. Sunt prezenți reprezentanți din peste 40 de țări, de pe toate continentele, pentru a lua contact cu ultimele studii din domeniul salvării montane.
Schimb de idei, schimb de experiență
Participanții au ocazia să analizeze, în sala de conferință sau practic, în teren, echipamentele și tehnicile de salvare propuse pentru a fi implementate de către echipele de salvare montană, având posibilitatea să le aprobe sau să le respingă prin votul din plen. După aprobare, echipamentele și tehnicile de salvare primesc certificarea oficială a forului, fiind transmise către fiecare țară ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregătire, în dotare și, în final, în acțiunile de salvare. Congresul reprezintă o oportunitate pentru salvatorii montani din întreaga lume pentru a face schimburi de informații, de experiență.
Delegația Salvamont România la acest eveniment, care a început în 11 octombrie, e alcătuită din reprezentanți ai serviciilor Salvamont din Argeș, Covasna, Gorj, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Prahova.
Dronele – noi perspective în salvarea montană
Comitetul Internațional de Salvare Montană CISA IKAR a publicat programul materialelor aprobate pentru prezentare în cadrul congresului. Materialul propus de Salvamont România, după evaluările necesare, a întrunit condițiile impuse și a fost aprobat pentru prezentare în plenul acestei manifestări, cea mai mare întrunire de profil organizată la nivel mondial. Prezentarea „Dronele – noi perspective în salvarea montană” a fost realizată și va fi susținută de către Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, și Ciprian Zamfirescu, Digital Transformation & Innovation Manager în cadrul Vodafone România. Aceasta va descrie cele două soluții implementate în acest an de Salvamont România, cu sprijinul Vodafone, soluții unice la nivel mondial: asigurarea semnalului de telefonie mobilă și internet în zonele montane izolate cu ajutorul unui sistem digital complex sol-aer (dronă, antenă RF, mini-remorcă, antenă satelit) și Centrul național de analiză date Salvamont -Vodafone, unde sunt prelucrate fotogramele capturate de drone. Aceste soluții s-au dovedit a fi un mare pas înainte în salvarea montană și un mod excepțional în care inteligența artificială și tehnologia de ultimă generație pot salva vieți.
Aprecieri pentru România
România este apreciată de către organizații similare Salvamont din alte țări pentru cadrul legislativ cuprinzător în ceea ce privește desfășurarea activității de salvare montană. De asemenea, este recunoscută și pentru soluția de desfășurare a activității în structură mixtă (angajați și voluntari), pentru sistemul de formare profesională, precum și ca prima țară din Uniunea Europeană care a reușit reglementarea aceste profesii.
Salvamont România este singura structură de salvare din țara noastră membră cu drepturi depline în cele trei mari organizații de salvare: Comitetul Internațional de Salvare montană CISA IKAR, FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de Schi și IEDO – Organizația Internațională a Salvatorilor cu Drone.
Sursă informații și foto: Salvamont România
CITEȘTE ȘI: Traseu cicloturistic marcat pe Valea Cormaia