Din 1 ianuarie 2021, cetățenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS) vor avea acces la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, precizează Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Perioada de tranziție după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană se va încheia în 31 decembrie. Dată până la care ”cetățenii români și membrii lor de familie vor beneficia în Regatul Unit de același tratament care li se aplică în prezent tuturor cetățenilor unui stat membru UE, respectiv legislația europeană privind libera circulație a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia în continuare în Regatul Unit. De asemenea, resortisanții britanici și membrii acestora de familie vor beneficia în România de același tratament care li se aplică cetățenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislația UE privind libera circulație a persoanelor”, amintesc reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Conform sursei citate, ”începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS) vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislației naționale din Regatul Unit”.
Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiția să vă fi aflat pe teritoriul Regatului Unit înainte de data de 1 ianuarie 2021, atenționează CNAS.

Începând cu 1 ianuarie 2021, cetățenii români care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere și care se vor deplasa în Regatul Unit pentru mai mult de șase luni trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigrație (IHS), care le va permite să acceseze asistență medicală în Regatul Unit prin National Health Service (NHS).

”Conform prevederilor din Acordul de retragere, resortisanții britanici care au dreptul la rezidență legală pe teritoriul României vor avea acces, după finalizarea perioadei de tranziție, la servicii medicale pe teritoriul României, în baza prevederilor legislației naționale și ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială”, menționează reprezentanții CNAS.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care intră sub incidența reglementărilor determinate de Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o secțiune specială, în care au fost postate informații referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România și Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html. Informațiile vor fi actualizate permanent, pe măsură ce se vor stabili noi reguli, în urma negocierilor derulate în prezent între UE și Regatul Unit.

De asemenea, persoanele care doresc informații suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit, pot adresa întrebări la adresa de e-mail brexit@casan.ro , pentru a primi răspunsul experților.

Comunicatul integral este disponibil aici.

Sursă informații: Casa Națională de Asigurări de Sănătate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.