Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor afirmă că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, peşte, produse din carne etc.) sau cele de origine non-animală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a coronavirusului. În prezent, nu există informaţii disponibile privind prezenţa pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 şi supravieţuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au contribuit la răspândirea virusului.
Pentru ca populaţia şi operatorii din sectorul alimentar să aibă acces la informaţii corecte, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care ”Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19”, care a fost tradus şi adaptat după ghidul provizoriu al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ”COVID-19 şi siguranţa alimentelor”.
Sursa: ANSVSA