În 2024 toată lumea cere măriri de salariu. Zilele trecute a fost adoptată o Hotărâre de Guvern pentru modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Normele metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învățământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar-şef, cu nivel de studii S/M şi nivelul salariilor de bază aferente acestora, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 598/2018.

Guvernul României a anunțat că actul normativ stabilește salariile de bază pentru fiecare funcție de conducere pe fiecare grad și fiecare categorie de unitate de învățământ, eliminând inechitățile salariale în ceea ce priveşte funcțiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar, respectiv director, director adjunct, contabil-şef, secretar-şef, cu nivel de studii superioare (S).

„Principiul stabilit pentru funcțiile didactice de conducere este acela ca salariile de bază ale acestor funcţii să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuţie cu dirigenţie.
În acest an, pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%. La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică (10%). După caz, se poate acorda și gradația de merit (25%).

De exemplu, în luna ianuarie 2024, salariul de bază pentru funcțiile de conducere de director va fi cuprins între 10.590 lei şi 11.242 lei, iar în luna iunie 2024, între 11.260 lei şi 11.812 lei. Nivelul salariilor de bază pentru funcțiile de conducere prevăzute în actul normativ a fost stabilit avându-se în vedere complexitatea şi diversitatea activităților personalului care ocupă aceste funcții. Salariile de bază pentru funcţiile de conducere, prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 la Normele metodologice, nu depășesc salariul de bază maxim prevăzut în OUG nr. 128/2023”, se arată în documentul adoptat.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.