Ce bani a mai dat Consiliul Județean, cui și de ce

Miercuri, 19 august, aleșii județeni s-au reunit în sistem videoconferință în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Maramureș din luna august. Pe ordinea de zi s-au regăsit patru proiecte de hotărâre și un punct suplimentar.

  • Primul proiect de hotărâre adoptat a vizat aprobarea traseelor de drumuri din judeţul Maramureş stabilite ca proiecte strategice de importanţă majoră, ce urmează a fi depuse spre finanţare în următoarea perioadă de programare (2021-2027). Noul exercițiu financiar presupune două etape de finanțare, în cadrul cărora se vor propune spre reabilitare nouă tronsoane de drum, cu o lungime totală de peste 100 de kilometri și o valoare a investiției estimată la peste 60 milioane euro.
  • De asemenea, a fost votat și proiectul privind solicitarea trecerii unui sector de drum din domeniul public al comunei Poienile de sub Munte în domeniul public al judeţului Maramureş şi încadrarea acestuia în categoria funcţională a drumurilor de interes judeţean. Traseul drumului județean DJ 187, drum care se află în reabilitare, continuă pe o distanță de 3,787 km cu drumul de interes local DC 9, drum aflat în domeniul public al comunei Poienile de sub Munte. Consiliul Județean Maramureș are în vedere și reabilitarea acestui sector de drum, lucru posibil doar cu condiția ca acesta să facă parte din domeniul public al județului și să fie clasificat în categoria drumurilor de interes județean.
  • Totodată, a fost aprobată contribuţia Consiliului Judeţean Maramureş la diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară. Un total de 700.000 de lei va merge către două administrații locale, ca sprijin financiar pentru situații de extremă dificultate. Atfel, s-a decis alocarea a 300.000 de lei către administrația locală din Seini, în vederea asigurării continuității unui proiect important în domeniul mediului, și anume stația de biogaz. Proiectul a fost scris acum mulți ani și prevedea obținerea unor încasări în baza valorificării certificatelor verzi. În urma modificărilor legislative, proiectul devine aproape nefuncțional, iar administrația locală este nevoită să susțină cu fonduri proprii continuarea sa. Într-o situație de extremă dificultate financiară se află și administrația locală din Recea, către care se va aloca suma de 400.000 de lei, pentru a susține în primul rând cheltuielile legate de asistența socială, cu precădere plata indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap
  • Tot din rezerva bugetară se vor finanța și două proiecte la care județul Maramureș va participa în calitate de partener. Primul dintre ele prevede realizarea în comun cu Asociaţia Club Sportiv XPO Racing a proiectului „Campionatul Naţional de Viteză în Coastă – Total 2020”, etapa a IV- a. Consiliul Județean Maramureș va finanța cu suma de 75.000 lei organizarea acestui eveniment la care vor fi prezenți și oficiali din cadrul Federaţiei Române de Automobilism Sportiv și care își propune să atragă cât mai mulți susținători ai sporturilor cu motor.
  • Al doilea proiect la realizarea căruia județul Maramureş va participa în calitate de partener, în comun cu Botiza, prevede organizarea evenimentului cultural „Păntru mândra din Botiza”. Consiliul Județean Maramureș va susține cu suma de 25.000 lei acest eveniment care, având în vedere contextul generat de pandemia de COVID-19, va lua o formă aparte, fiind integrat în cadrul unei emisiuni televizate prin care se vor promova meșterii populari, dansul tradițional, costumele autentice, precum și diverse activități specifice agroturismului în Maramureș.

Sursa: Consiliul Județean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.