Copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, conform prevederilor art. 84 lit. b din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, .

”Conform prevederilor art. 114 alin. 2 din Legea nr. 263/2010, în cazul copilului beneficiar al unei pensii de urmaş, în condiţiile prevăzute la art. 84 lit. b, care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs”, informează Lucica Pop – director executiv Casa Județeană de Pensii Maramureș.

”Copiii urmaşi în vârstă de peste 16 ani au obligaţia să prezinte o adeverinţă din care să rezulte că, în anul şcolar în curs, urmează o formă de învăţământ organizată potrivit legii în vigoare”, informează sursa citată. Data scadentă de depunere a adeverinţei este 25 septembrie.

”Întrucât anul universitar începe cu 1 octombrie 2021, studenţii urmaşi în vârstă de până la 26 de ani fiind în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie 2021 a adeverinţei privind continuarea studiilor, într-o primă fază au obligaţia ca – până la data menţionată – să depună la Casa de Pensii Baia Mare sau Casa Locală Sighetu Marmaţiei în funcţie de domiciliu, o declaraţie pe propria răspundere în acest sens. Ulterior, dar nu mai târziu de 25 octombrie 2021, aceştia au obligaţia de a prezenta adeverinţa în original sau copie/electronic din care să rezulte că în anul universitar în curs, respectiv 2021-2022, urmează o formă de învăţământ superior, organizată potrivit legii”, precizează director executiv Lucica Pop.

În cazul nedepunerii până în 25 octombrie a adeverinţei solicitate sau a declaraţiei pe propria răspundere în sensul continuării studiilor universitare, plata pensiei de urmaş aferentă lunii noiembrie va fi reţinută de la plată conform procedurii.

Adeverinţele şi declaraţiile pe proprie răspundere pot fi transmise prin poșta clasică sau cea electronică (la e-mail intrebari@pensiimaramures.ro), cu condiţia să se depună ulterior originalul până în 25 decembrie. În caz contrar pensia de urmaş se suspendă începând cu prima zi a lunii următoare, respectiv cu data de 1 ianuarie a anului următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.