Până în 25 septembrie, copiii care beneficiază de o pensie de urmaș trebuie să depună o adeverință școlară (în cazul elevilor), respectiv o declarație pe proprie răspundere (în cazul studenților), informează Casa Județeană de Pensii Maramureș. În caz contrar, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie.

Copiii au dreptul la pensie de urmaş şi după împlinirea vârstei de 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, așa prevede art. 84 lit. b din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor art. 114 alin. 2 din aceeași lege, ”în cazul copilului beneficiar al unei pensii de urmaş, în condiţiile prevăzute la art. 84 lit. b, care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs”, atenționează Casa Județeană de Pensii Maramureș.

Copiii urmaşi în vârstă de peste 16 ani au obligaţia să prezinte o adeverinţă din care să rezulte că în anul şcolar în curs, respectiv 2020/2021, urmează o formă de învăţământ organizată potrivit legislaţiei in vigoare. Adeverinţele şcolare, pentru valabilitate, vor fi eliberate, începând cu 14 septembrie.

Întrucât anul universitar începe în 1 octombrie, ”studenţii urmaşi în vârstă de până la 26 de ani, fiind în imposibilitatea prezentării până la data de 25 septembrie a adeverinţei privind continuarea studiilor, într-o primă fază, au obligaţia ca până la data menţionată să depună la Casa de Pensii Baia Mare sau Casa Locală Sighetu Marmaţiei, în funcţie de domiciliu, o declaraţie pe propria răspundere în acest sens”, informează Casa Județeană de Pensii Maramureș. Ulterior, dar nu mai târziu de 25 octombrie, aceştia au obligaţia de a prezenta adeverinţa din care să rezulte că, în anul universitar în curs, respectiv 2020/2021, urmează o formă de învăţămînt superior, organizată potrivit legii.

”În cazul nedepunerii până la data de 25 septembrie a adeverinţei solicitate sau a declaraţiei pe propria răspundere în sensul continuării studiilor universitare, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie”, avertizează Casa Județeană de Pensii Maramureș.

Adeverinţele de şcolarizare eliberate pentru anul şcolar/universitar 2020/2021 vor fi însoţite de un cupon de pensie, copie și orginal, precum şi cartea de identitate în copie şi original. Adeverinţele de şcolarizare pentru pensiile de urmaş suspendate vor fi însoţite de o cerere de reluare la plată a pensiei, cupon de pensie, copie şi original, precum şi cartea de identitate, copie şi original.

Adeverinţele şi declaraţiile pe proprie răspundere pot fi transmise şi prin intermediul Poştei Române sau prin e-mail – intrebari@pensiimaramures.ro- cu condiţia să se depună ulterior originalul până la 1 noiembrie.

Sursă informații: Casa Județeană de Pensii Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.