Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru perioada 2020-2022 este de 150.628 mii lei, din care 75.314 mii lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale.

Ca element de noutate, au fost stabilite măsurile de asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori. O altă completare vizează achiziţionarea de unelte apicole și echipamente de protecţie precum și mijloace de transport apicol fără autopropulsie şi de încărcare – descărcare a stupilor în pastoral. De asemenea, a fost inclusă o nouă acțiune referitoare la îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a acestora pe piață, ce constă în decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri în vederea atestării calității mierii.

”Aceste completări ale Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022 au drept scop sporirea numărului familiilor de albine, creşterea calitativă a produselor apicole și îmbunătăţirea indicatorilor de producţie. Noile prevederi ale Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022 vor genera extinderea ofertei de produse apicole, majorarea exporturilor și dezvoltarea economiei rurale, prin păstrarea tradiţiei de creştere a albinelor”, consideră reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Totodată, din punct de vedere al impactului social și asupra mediului, Programul Național Apicol urmărește dezvoltarea unor ”servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea şi desfacerea producţiei de miere în condiţii de calitate controlată, la nivelul standardelor europene, precum și valorificarea integrală şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum şi a resurselor din flora spontană”, se arată în comunicat.

În ședința Guvernului din data de 30 aprilie 2020 a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea Programului Naţional Apicol 2020-2022.

Sursă informații: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sursă foto: pixabay.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.