Olimpiada de Inovare și Creație Digitală InfoEducație se organizează începând din 1994. Este un concurs dedicat elevilor cu aptitudini, înclinații și interes pentru crearea aplicațiilor informatice, multidisciplinare. Se desfășoară în patru etape: pe unitatea școlară, locală, județeană și națională. Etapa națională are loc în Focșani (Vrancea) și propune categoriile: Educațional, Multimedia, Roboți, Utilitar și Web.
Ediția 31 a InfoEducație a avut loc în perioada 29 iulie – 3 august, cu circa 200 de participanți din 29 de județe. În palmaresul ediției 2024 figurează și premianți din Maramureș.
Aris Toma (Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare, profesor Alina Pintescu) a câștigat locul I la secțiunea Web cu proiectul ”UpM8”. ”O colecție de trei componente esențiale pentru orice organizație cu prezență online: Captcha, Monitor și Logs”, se arată în prezentarea proiectului câștigător.
Pe locul II s-a clasat Adrian Contraș (Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare) la secțiunea ”Utilitar” cu lucrarea ”PythFinder”. ”Această librărie oferă soluții eficiente și flexibile pentru navigarea și coordonarea roboților în diverse medii și scenarii cunoscute. Acest proiect are ca obiectiv principal familiarizarea copiilor cu tehnici avansate din domeniul roboticii industriale prin intermediul vizualizării grafice și al reprezentărilor schematice” – este esența ”PythFinder”.
Tot la secțiunea Utilitar, Gabriel Palfi (Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare) s-a clasat pe locul III cu ”The Last Letter”. ”Un joc ce combină elemente de acțiune și bătaie cu elemente relaxante de base-building și explorare. Tu joci rolul unei rațe-poștaș, trimisă într-un arhipelag de insule să descopere secretul evenimentelor stranii de acolo”, despre asta ar fi vorba în proiectul lucacistului.
Pavel Sebastian Iordache (Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare) a obținut mențiune la secțiunea Roboți cu lucrarea ”RDEAS”. Despre ce este vorba? ”Remote Dangerous Environment Assessment System (Sistem de Evaluare a Mediilor Periculoase la Distanță). Sistemul RDEAS este destinat explorării și supravegherii mediilor inaccesibile sau periculoase pentru oameni”.
Sursă: InfoEducație. Foto deschidere (c) Pixabay
CITEȘTE ȘI:
Maramureșeni premiați la Olimpiada de Inovare și Creație Digitală