100 de secunde în mintea unei persoane autiste, pentru a începe să înțelegi semenii neurodivergenți – aceasta a fost propunerea inedită făcută băimărenilor la finele săptămânii trecute de către voluntarii Asociației pentru Autism ”Magia Unicornilor”.
”Au ieșit transformați din această provocare”
Într-o cabină senzorială instalată în centrul orașului, băimărenii au fost invitați să pășească. Aproximativ 60 de curajoși și-au pus căștile pe cap și au simțit pe pielea lor provocările prin care trec autiștii.

„A fost o experiență nouă și pentru noi, ca organizatori, și pentru băimăreni. Și ne-am bucurat că am putut aduce această experiență în orașul nostru.
Cei care au avut curajul și curiozitatea să intre pentru 100 de secunde în mintea unui autist au ieșit transformați din această provocare. Unii au plâns, îndurerați de descoperirea pe care au făcut-o. Alții ne-au mărturisit că li s-a ridicat părul pe brațe sau că le-a luat-o inima razna. Nu le venea să creadă că există persoane care se luptă zilnic cu asemenea senzații dureroase și totuși reușesc să își ducă viața aparent normal”, declară Doina Ferenț – membru al asociației.
”Imaginați-vă câte sunete se pot auzi concomitent într-un supermarket”
Conform studiilor în domeniu, persoanele autiste au o construcție neuronală care procesează într-un mod eronat stimulii externi și interni, cum ar fi sunetele, lumina, texturile, echilibrul, senzația de foame etc.
„Cu siguranță ați văzut de-a lungul vieții copii care-și acoperă urechile la zgomotele mai puternice sau care se trântesc de pământ în magazin, aparent fără motiv. Acestea pot fi reacții normale pentru un copil autist care, de exemplu, este asaltat de agitația dintr-un mall.
Imaginați-vă câte sunete se pot auzi concomitent într-un supermarket – piuitul de la casele de marcat, bârâitul congelatoarelor și frigiderelor, vocile a sute de oameni care sunt la fața locului, clipocitul unui bec care stă să se ardă, scârțâitul cărucioarelor de cumpărături, zdrăngănitul unui capac căzut la brutărie și sunetul roților de plastic al coșurilor de cumpărături mai mici…
La astea se mai adaugă o sumedenie de lumini, reclame, culori, mirosuri, texturi și reflexii, pe care noi, neurotipicii, am învățat să le ignorăm sau să le filtrăm astfel încât să ne putem face cumpărăturile așa cum am stabilit de acasă. Pentru un copil autist, dar și pentru mulți autiști adulți, o asemenea experiență este traumatizantă și dureroasă la propriu…”, explică Răzvan-Dan Dragu – președinte al asociației.

Concertul ”Am un prieten autist”, în 2 aprilie
Inițiativa asociației este, astfel, binevenită pentru că ne poate ajuta să fim mai toleranți și mai empatici cu semenii noștri, ne poate învăța să nu judecăm fără să cunoaștem. În consecință voluntarii de la Asociația pentru Autism ”Magia Unicornilor” promit că vor reveni cu proiectul „100 de secunde în mintea unui autist”, la începutul lunii mai, în cadrul Festivalului Atelier.
”Cei opt membri, părinți de copii autiști, și-au propus să crească gradul de cunoaștere și conștientizare a populației în legătură cu tematica autismului și să sprijine specialiștii din domeniul educației să includă mai bine și mai ușor copiii neurotipici în instituțiile de învățământ din Maramureș”, se mai specifică în comunicat.

În 2 aprilie, de la ora 17.00, la Teatrul de Păpuși Baia Mare, are loc a doua ediție a concertului caritabil ”Am un prieten autist”.
”Anul acesta, cauzei noastre i se alătură formația Figure Of Funk, care tună și fulgeră, și bate, și respiră pentru muzică, pentru cauze nobile, pentru copii. Și atunci e și natural ca ei să fie capul de afiș al concertului din 2025”, informează reprezentanții Asociației pentru Autism ”Magia Unicornilor”. În deschidere vor cânta copiii de la BiAcademy Band.
Intrarea la concert este gratuită. Donațiile sunt încurajate.