Date Eurostat din 2021 au relevat că peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani din România nu terminaseră decât cel mult 8 clase. ”Mai explicit, dintr-o clasă cu 25 de copii, 4 dintre ei au renunțat la școală până la clasa a VIII-a sau imediat după finalizarea ei”, menționează reprezentanții Asociației Profesionale Neguvernamentale de Asistență Socială ASSOC.

Un context în care sunt tot mai multe proiecte care încurajează tinerii să își continue studiile, iar pe dascălii acestora îi învață cum să acționeze pentru a oferi educație de calitate și diversificată. Un proiect care propune metode nonformale, atractive și individualizate este „Elevi educați și competenți”, derulat de ASSOC în parteneriat cu Școala Gimnazială Finteușu Mic, Liceul Tehnologic de Transporturi Baia Sprie și Liceul Teoretic “Emil Racoviță” Baia Mare.

”Până la finalul acestui an, membrii echipei de proiect vor desfășura activități de educație nonformală și outdoor, inspirate din sistemele educaționale occidentale, cu scopul de a-i ajuta pe copii să înveţe mai repede şi mai bine. Din experiența de până acum, specialiștii au constatat că învăţarea non-formală, realizată prin joacă, precum și cea de tip outdoor, organizată în spații mai puțin specifice școlii, ajută copii”, precizează sursa citată.

Obiectivul proiectului este creșterea ratei de participare în învățământul primar și secundar în școlile partenere prin dezvoltarea de măsuri integrate de prevenție a abandonului și prin îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar. În proiect vor fi cooptați 40 de dascăli și peste 330 de elevi, îndeosebi din mediul rural și din familii vulnerabile și comunități defavorizate în care rata de părăsire timpurie a școlii este cea mai ridicată.

Proiectul ”Elevi educați și competenți” are, conform comunicatului ASSOC, o valoare de 1.731.100 lei și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

Sursă informații: ASSOC. Imagine de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
Asociației ASSOC i s-a acordat statutul de utilitate publică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.