”Artificiile de Anul Nou poluează aerul și sunt un dezastru pentru păsările și animalele sălbatice sau pentru cele domestice, de aceea este recomandat să renunțăm la folosirea lor”, atrage atenția Laurențiu Alexandru Păștinaru – președinte Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Potrivit specialiștilor în măsurarea calității aerului citați de ANPM, cu toate că în ultimii 10 ani cantitatea de artificii de pe piață s-a diminuat constant, de Revelion s-au înregistrat, aproape în fiecare an, depășiri ale limitelor particulelor poluante și ale valorilor de dioxid și monoxid de carbon sau de azot, din cauza substanțelor explozive.

”Folosite în spectacole publice sau private de Revelion, artificiile pot provoca, pe termen scurt, niveluri foarte ridicate de particule în aer, acesta fiind și motivul unor reglementări tot mai stricte la acest capitol, menite să interzică sau să descurajeze folosirea dispozitivelor explozive, atât prin interzicerea comercializării acestora, scăderea cantităților existente pe piață, cât și sancționarea dură a celor care le comercializează ilegal sau le utilizează”, se arată în postarea ANPM.

Poluarea mediului nu este singura parte negativă a artificiilor. ”Instalațiile pirotehnice sunt un dezastru pentru păsările sălbatice din localitățile urbane sau rurale, care își pot pierde viața în timpul focurilor de artificii de la miezul nopții dintre ani, pentru animalele sălbatice din ariile naturale apropiate stațiunilor montane, care își pot părăsi habitatul, migrând haotic, chiar și în localități, precum și pentru animalele de companie, care pot fugi înspăimântate din curți sau, în cazurile cele mai grave, pot face infarct sau crize de epilepsie”, subliniază președintele ANPM.

Cu siguranță nu se poate spune că există artificii benefice pentru mediu și animale. Dar dacă din registrul de sărbătoare e neapărat nevoie să facă parte și artificiile, atunci sunt de preferat cele care pot fi ținute în mână și pot fi aprinse în spații închise. ”Pot fi considerate mai puțin poluante, chiar dacă și acestea implică mai mulți poluatori, precum un oxidant de culoare, un combustibil care menține scânteia aprinsă și un liant, necesar pentru a ține toate aceste materiale și substanțe împreună. Cele mai bune părți ale acestor artificii sunt folosirea facilă și periculozitatea mult mai scăzută”, se arată în postarea ANPM.

Sursă informații: Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Sursă foto: eZiarultău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.