Ierarhia absolvenților clasei a VIII-a care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2024-2025 a fost publicată. În Maramureș, cea mai mare medie înregistrată este 9.92. Obținută fiind de doi elevi, de la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Baia Mare și de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare. La pol opus, cea mai mică medie înregistrată în județ este 1,32. Apaține unui elev de la Școala Gimnazială ”Petre Dulfu” din Baia Mare.

În prima etapă a admiterii în învățământul liceal din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 11-12 iulie, respectiv 15-22 iulie. Tot în aceste intervale sunt prevăzute și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Ministerul Educației atrage atenția: ”Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! De asemenea, numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului”.

Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024/2025, va avea loc în data de 24 iulie.

Potrivit Ministerului Educației, pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia sunt ierarhizați prin aplicarea, în ordine, a următoarelor criterii:

a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
b) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
c) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
d) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

În procesul de admitere computerizată, conform prevederilor metodologiei, la medii egale, fără posibilitatea de departajare după aplicarea tuturor criteriilor, a doi sau mai mulți candidați care optează pentru aceeași specializare și unitate de învățământ (același cod) sunt admiși toți candidații aflați la egalitate.

Ghidul complet privind admiterea la liceu este disponibil aici.

Sursă informații: Ministerul Educației. Imagine de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Au fost publicate rezultatele finale la Evaluarea Națională

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.