8 Martie | Maria și Anca, protectoarele animalelor din Maramureș

Numărul mare de sesizări cu care se confruntă polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș relevă faptul că maramureșenii sunt iubitori de animale. Subinspector de poliție Mureșan Anca și subinspector de poliție Covaci Maria activează de aproape trei ani ca medici veterinari la Biroul pentru Protecția Animalelor Maramureș.

Ambele sunt absolvente ale Colegiului de Arte Baia Mare și ale Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAVM Cluj-Napoca. După finalizarea studiilor au activat în cabinete de medicină veterinară pentru animale de companie. ”Odată cu înființarea Biroului pentru Protecția Animalelor mi s-a părut interesantă idea de a activa ca medic veterinar în cadrul acestei structuri, iar gândul că aș putea ajuta animalele care în alte condiții ar fi ignorate, mi-a fost suficient încât să mă motiveze să merg înainte”, spune Maria.

”De fiecare dată când suntem sesizate despre animale ținute în condiții necorespunzătoare, acestea fiind cele mai des întâlnite sesizări, ne deplasăm la fața locului pentru a evalua starea de sănătate a animalului, dacă situația o impune acordăm primul ajutor, întocmim o fișă de observație clinică și emitem ordin de plasare în adăpost. Ordinul se emite pentru o perioadă de 45 de zile. De la înființarea Biroului pentru Protecția Animalelor, au fost emise 22 de ordine pentru 47 de animale”, precizează Anca.

Care sunt situațiile în care cetățenii pot apela la Biroul pentru Protecția Animalelor? Maria explică: ”De fiecare dată când iau cunoștință despre un animal care se află într-o situație de pericol. Vorbim de animale aflate într-o situație de pericol atunci când: animalul a fost rănit, schingiuit sau supus zoofiliei; a fost implicat în lupte între animale sau cu animale; este folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea oricărui animal (domestic sau sălbatic) captiv asupra căruia a fost practicat tirul. De asemenea, tot în situație de pericol se află și animalul domestic care este expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute, animalul din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică sau animalul care nu beneficiază de hrană și apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale”.

Este important ca cetățenii să facă diferența între Compartimentul Poliția Animalelor din cadrul Poliției Locale cu atribuții în a ridica animalele aflate pe domeniul public cu sau fără proprietar și Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș care intervine în cazuri de maltratare, abandon.

”Momentan în județul nostru funcționează adăposturi la Baia Mare și Sighetul Marmației, însă colaborăm mult cu asociații sau fundații de protecția animalelor care au contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii, mai ales atunci când întâlnim cazuri sociale. Nu trecem nepăsătoare pe lângă niciun caz, ne implicăm să găsim soluții în așa fel încât animalele cu nevoi, pe care le întâlnim, să beneficieze într-o formă sau alta de hrană sau de deparazitări, sterilizări, vaccinări după caz”, spune Anca.

Biroul pentru Protecția Animalelor are sediul în Baia Mare, pe Bulevardul Unirii nr. 20. Situațiile de urgență pot fi anunțate la numărul unic de urgență 112. Pentru petiții este disponibil e-mailul cabinet@mm.politiaromana.ro.

Sursă informații: Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș. Imagine de la Pixabay.

CITEȘTE ȘI:
8 Martie | Diana, mezina la Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Pintea Viteazul” Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.