Creierul uman este miraculos, dar este vulnerabil. Acesta este mesajul pe care l-a transmis Vlad Mixich în discursul susținut pe scena TEDx Baia Mare 2019. În prezent medic și expert în politici de sănătate, fost consilier al Ministrului Sănătății în guvernul Cioloș, Vlad Mixich a adus în fața publicului băimărean o serie de exemple din viața de zi cu zi, dar și experimente și repere științifice care arată că mintea poate să ne joace feste și, cu toate că suntem convinși că ceea ce ne amintim este adevărat, în unele cazuri poate fi doar o iluzie.
”Cât de mult credeți că putem avea (…) încredere în amintirile noastre și în memoria noastră?”
Medicul a dat un exemplu din propria copilărie, el amintindu-și că s-a pierdut de părinții lui, la mare fiind, în jurul vârstei de 3-4 ani. Ulterior, într-o discuție cu mama lui, a aflat că părinții s-au ascuns în spatele lui vrând să-i facă o farsă și, de fapt, el nu se pierduse, descoperind și o fotografie cu momentul surprins atunci. Vlad Mixich susține că nu doar primele amintiri din copilărie pot fi fabricate de către creierul nostru, ci și amintirile mai recente.
“Statisticile și studiile psihologice arată că aproximativ 60% dintre noi avem o primă amintire fabricată: fie e o închipuire, fie e auzită din povești. Cât de mult credeți că putem avea, fiecare dintre noi, încredere în amintirile noastre și în memoria noastră? Dau un exemplu scurt: George W. Bush a făcut o declarație după 9/11, după tragedia din New York, în care a povestit cum a văzut el la televizor primul avion intrând într-unul din turnuri. În realitate, nu există nicio imagine video despre asta. Evident că toată povestea lui a declanșat o întreagă teorie conspiraționistă”, spune Vlad Mixich.
O situație similară este și cea a accidentului în care și-a pierdut viața prințesa Diana, scenă despre care mulți britanici susțin că ar fi văzut-o la televizor.
“Tot așa, e o statistică interesantă, jumătate dintre britanici spun că își amintesc când au văzut mașina în care era Lady Diana lovindu-se de parapet. Nu există un video de genul ăsta. E un paradox că nu prea putem avea încredere în amintirile noastre. De ce? Din cauza creierului nostru”, explică medicul.
Creierul uman: ”e miraculos, dar e vulnerabil”
Vlad Mixich aduce în discuție și “iluzia adevărului”, formulată de cunoscutul psiholog Daniel Kahneman, care spune că – dacă un mesaj este resimțit ca fiind adevărat și familiar, dacă îi face pe cei care îl ascultă să se simtă bine și să îl înțeleagă fără efort – aceștia vor considera că mesajul respectiv e și adevărat. Din păcate însă, nu întotdeauna e așa. Ba mai mult decât atât, uneori creierul uman tinde să creeze legături acolo unde acestea nu există.
“Așa e creierul nostru, asta e nevoia lui înnăscută, biologică, de a interpreta lucrurile. Cel mai celebru experiment făcut în acest sens e vechi, din anii ’40, și demonstrează această nevoie a creierului nostru de a interpreta lucrurile. Se numește Heider & Simmel. Experimentul s-a făcut pe foarte mulți oameni, iar 80% din cei întrebați spun că văd acolo o poveste: un prinț care își apără prințesa împotriva balaurului, chiar dacă sunt doar niște figuri geometrice. Așa funcționează creierul nostru. E miraculos, dar e vulnerabil”, atrage atenția Vlad Mixich.
Vlad Mixich a fost prezent în Baia Mare sâmbătă, 23 noiembrie, atunci când a avut loc evenimentul TEDx Baia Mare. Alături de el, pe scena TEDx Baia Mare au urcat mai multe personalități, printre care jurnalista Melania Medeleanu, profesorul universitar Radu Gologan, campionul paralimpic Eduard Novak, producătorul Charlie Ottley sau strategul Matthew Cross.
Gabriela Kuhajda
Sursă foto: Facebook / Vlad Mixich