Pentru anul viitor a fost stabilit un contingent de 25.000 de lucrători străini nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România, față de 30.000 în acest an, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Guvernul a aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2021. Astfel, pentru anul viitor a fost stabilit un contingent de 25.000 de lucrători străini nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România, față de 30.000 în acest an.

”Decizia de reducere a contingentului pentru anul viitor a fost luată în baza ultimelor date transmise de către Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), care au indicat o scădere a numărului de avize de angajare/detașare emise pentru cetățeni străini în primele 10 luni ale acestui an. Astfel, dacă în perioada 01.01 – 30.10.2019 IGI a emis 23.526 de avize de angajare/detașare, până în luna octombrie a anului curent numărul documentelor emise în acest scop a scăzut cu aproape 6.000, fiind eliberate în total 17.578 de avize”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS).

Potrivit sursei citate, un alt motiv care a stat la baza deciziei de reducere a contingentului de lucrători străini nou-admiși a fost faptul că, începând din acest an, angajatorii sunt exceptați de la obligația obținerii avizului de angajare în cazul angajării cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

”De asemenea, măsura adoptată de Guvern a avut în vedere și datele comunicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care arată faptul că, în perioada ianuarie-august 2020, numărul total de locuri muncă vacante a fost în scădere cu 20,9% față de perioada similară din anul 2019, respectiv de 267.106 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori față de 337.232 declarate anul trecut”, informează MMPS.

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Sursă informații: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.