În cele două luni în care a fost stare de urgență, la La Spitalul Județean Baia Mare s-au efectuat 1194 de intervenții chirurgicale, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din operațiile realizate în perioada similară a anului trecut. Nu au fost operați pacienți infectați cu coronavirus, însă au existat suspiciuni de infecție la cinci pacienți, pentru care echipele chirugicale și-au luat toate măsurile de precauție.

Potrivit medicului șef al Blocului Operator, Mihaela Leșe, „în perioada 16 martie – 15 mai 2020, când Spitalul Judetean Baia Mare a funcționat în stare de urgență cu tratarea pacienților care au reprezentat urgențe chirurgicale, activitatea Blocului Operator a fost mai redusă, deoarece operațiile care au putut fi amânate au fost reprogramate după încetarea stării de urgență.”

Cele mai multe intervenții s-au efectuat în secția chirurgie generală (252 de operații), cel mai în vârstă pacient a având 91 de ani, iar cel mai tânăr – un an.

„Ca și particularitate, au fost operați pacienții cu tumori maligne a căror amânare constituie un real pericol pentru viața lor, dar și pacienții cu tratament oncologic neoadjuvant la care a fost respectată fereastra terapeutică, intervenția chirurgicală fiind recomanadată la un anumit interval de timp după chimioterapie și radioterapie. Astfel, s-a intervenit chirurgical la un număr de 46 pacienți cu tumori maligne, a căror amânare nu este recomandată nici de noile ghiduri internaționale de practică în perioada de pandemie COVID.

Un alt tip de intervenții a fost cel care s-a adresat pacienților cu infecții chirurgicale, care puneau în pericol imediat viata lor”, a precizat Mihaela Leșe.

În Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” Baia Mare, în această perioadă nu au fost operați bolnavi infectați cu coronavirus, însă au fost suspiciuni de infecție la cinci pacienți, pentru care echipele chirugicale și anestezice și-au luat toate măsurile de precauție. În aceste cazuri, echipamentul personalului și circuitele pacienților sunt identice cu cele pentru cazurile confirmate.

Sursa: Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.